glasul-hd.ro Web analyticsAdministrație

Primăria Hunedoarei şi-a înfiinţat un fel de ADR local

Grupul de Acţiune Locală „Corvinia” are un buget de aproape 7,3 milioane de euro

Primăria Hunedoarei a reuşit să ajungă la faza în care să poată cere finanţare pentru mai multe proiecte derulate prin intermediul unui grup de acţiune locală. 3 milioane de euro vor merge spre reabilitarea blocurilor de locuinţe sociale din proprietatea municipalităţii, iar restul banilor se vor îndrepta spre mai multe obiective, în principal din domeniul educaţiei şi asistenţei sociale.

La finele săptămânii trecute a fost prezentat oficial proiectul prin care Grupul de Acţiune Locală „Corvinia” Hunedoara doreşte să atragă în oraş aproximativ 7 milioane de euro, pentru proiecte mai mici cu destinaţie, în principal, socială. GAL „Corvinia” a fost înfiinţat în baza unui alt proiect, de 200.000 de euro, iniţiat de Primăria Hunedoarei în urmă cu un an. Co-fondatori ai grupului sunt societatea Lideea din Deva şi Fundaţia „Centrul pentru Asistenţă Rurală Timişoara”. A ajuns deja la 15 membri, după ce i s-au adăugat mai multe ong-uri şi instituţii publice.
Din bugetul total de aproximativ 7,2 milioane de euro, 3 milioane se vor aloca pentru reabilitarea blocurilor de locuinţe sociale deţinute de Primăria Hunedoarei. Alte două obiective importante sunt transformarea fostei Şcoli Generale Nr. 10 într-un centru pentru servicii sociale (cu spaţii de servire a mesei, programe after school, spaţii de recreere) şi a fostei Şcoli Generale Nr. 1 într-un centru dedicat persoanelor care vor să-şi găsească un loc de muncă, să urmeze un curs de calificare-recalificare, sau să se iniţieze în domeniu antreprenoriatului.

Se aşteaptă proiectele complementare

„GAL-ul va funcţiona ca un fel de ADR local (ADR – Agenţie de Dezvoltare Regională – instituţia care evaluează mare parte din cererile de finanţare cu bani europeni a unor proiecte depuse de autorităţile locale, judeţene sau chiar societăţi comerciale). Ca valoare, este cel mai mare proiect iniţiat de Primăria Hunedoarei şi mă bucur că s-a ajuns în această fază. Componenta socială este cea mai importantă. Reabilităm blocurile de locuinţe sociale, dar încercăm să schimbăm şi mentalităţile în ce priveşte regulile de conduită pe spaţiile publice, sau spaţiile comune ale unui imobil. O altă componentă importantă va fi dedicată copiilor şi bătrânilor. Investim în educaţie şi prin intermediul acestui proiect, amenajăm săli din fosta Şcoală Generală 10 pentru programe de aftes school de exemplu, sau dorim să amenajăm noi terenuri de sport. Componenta dedicată bătrânilor va viza serviciile sociale dedicate acestei categorii, pentru că am ajuns la 23.000 de pensionari în oraş (mai bine de o treime din populaţia totală a municipiului). Vrem, de exemplu, să înfiinţăm chiar şi un serviciu de făcut cumpărături pentru vârstnici. Serviciile sociale sunt însă extrem de variate şi ajung, de pildă, până la capitolul sprijinirii persoanelor abuzate, sau până la dotarea cabinetelor stomatologice şi medicale din şcoli”, a declarat primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.
La reuşita proiectului sunt invitate să participe şi ONG-uri interesate. Condiţia principală este ca acestea să se prezinte cu proiecte prin care să se asigure atingerea scopurilor prevăzute în Strategia de Dezvoltare Locală a Hunedoarei (strategie întocmită prin intermediul GAL-ului amintit şi aprobată la finanţare de Ministerul Fondurilor Europene).
Preşedintele GAL „Corvinia” Hunedoara, Adriana Mihai, spune că, pe linia de finanţare pe care funcţionează grupul „totul se petrece foarte repede” la Ministerul Fondurilor Europene şi invită ONG-urile interesate să vină cu idei şi proiecte: „Am întocmit şi trimis la Ministerul Fondurilor Europene procedura (procedura GAL-ului – n.red.) de evaluare şi selecţie a proiectelor. Aşteptăm aprobarea celor de la minister şi, în curând, vor fi apelurile de lansare. Vă aşteptăm să le accesaţi, pentru că banii există iar noi suntem aici să vă ajutăm” le-a transmis Adriana Mihai reprezentanţilor ong-urilor şi instituţiilor prezenţi la conferinţa de lansare de vineri.

Back to top button