glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Platforma informatică pentru cardul de sănătate, din nou funcțională

Vești bune pentru medicii de familie dar și pentru pacienții din județul Hunedoara. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat, ieri, că sistemul informatic pentru cardul de sănătate a fost repus în funcţiune după ce două seri la rând a fost oprit pentru lucrări tehnice.

„În dimineaţa zilei de 16 mai, ca urmare a măsurilor întreprinse de CNAS şi de specialiştii IT, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este funcţională. Acest fapt este confirmat inclusiv de cele 231.816 rețete electronice prescrise, respectiv 228.294 reţete electronice eliberate în ziua anterioară, ceea ce se încadrează într-un flux  normal de funcţionare a sistemului informatic. În seara zilelor de 14 și 15 mai, platforma informatică a fost oprită programat între orele 19:00 şi 24:00 pentru lucrări tehnice de consolidare şi optimizare a funcţionalităţilor, după ce s-au efectuat măsuri de eliminare a fluctuaţiilor sistemului informatic precum şi de operaţionalizare a acestuia. În continuare se efectuează activități de analiză, monitorizare, verificare și consolidare a platformei informatice, iar după parcurgerea acestora urmează a se trece la ridicarea indisponibilității, prin anunțarea pe site-ul CNAS”, se arată într-un comunicat al CNAS.

Specialiștii în IT susțin că nu au fost pierdute sau deteriorate informații din baza de date a PIAS. De asemenea, instituția reamintește că serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line din data de 7 mai 2018 și până la soluţionarea problemelor platformei informatice vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii mai 2018. „Pentru validarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate/eliberate off-line, CNAS dezactivează următoarele reguli de validare: serviciul medical nu a fost raportat on-line în 3 zile lucrătoare – din data de 7 mai 2018 şi până la remedierea PIAS; serviciul nu a fost semnat cu cardul – din data de 10 mai 2018 şi până la remedierea PIAS. În acest sens, până la termenul de raportare a activităţii lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcţionarea PIAS, preşedintele CNAS va emite ordin”, se mai arată în comunicatul CNAS.