glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAgricultură

Peste 30.000 de metri pătrați de solarii și sere de legume, distruse de furtună

Furtuna de duminică i-a afectat grav și pe cultivatorii de legume din județul Hunedoara. Potrivit unui raport final al Direcției pentru Agricultură Hunedoara, 32.000 de metri pătrați de solarii și sere de legume din județ au suferit pagube însemnate.

Unii au pierdut toată munca de-o viață, alții afaceri pe fonduri europene sau investiții făcute cu suflet. Este cazul mai multor cultivatori de legume din județul Hunedoara, care în urma furtunii puternice de duminică, s-au ales cu serele și solariile distruse. „S-a dus munca mea de ani de zile. O furtună de 15 minute și am rămas fără nimic. Vântul mi-a distrus toată sera, iar legumele în mare parte sunt compromise. Dacă se rupea doar celofanul de pe seră mai aveam o speranță dar structura metalică este în mare parte îndoită, iar în unele părți chiar ruptă. O nenorocire!”, a precizat un legumicultor din județ. În urma unui raport final al reprezentanților Direcției pentru Agricultură Hunedoara, la nivelul județului, 3,2 hectare de sere și solarii au fost total compromise. „Ieri (n. red. luni) și astăzi (n. red. ieri) comitetele locale pentru situații de urgență au evaluat situația serelor și solariilor compromise de fenomenele meteorologice de duminică. În urma unui raport realizat la direcție, s-a constatat că 32.000 de mp (3,2 ha) de solarii și sere de legume au fost total compromise. Acestea se găsesc în zonele Deva, Brad, Crișcior, Rovina, Brănișca, Sântuhalm, Dobra. Gradul de compromitere a serelor și solariilor este între 70-100 la sută. Singura soluție pentru ca acești oameni să își mai recupereze din pagube este ca Ministrul Agriculturii să acorde legumicultorilor un sprijin financiar”, a declarat directorul DAJ Hunedoara, Călin Petru Marian.

Ministrul promite despăgubiri

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că se vor acorda despăgubiri agricultorilor care au culturile afectate de furtuna de duminică seară. Șeful de la Agricultură a spus că în fiecare județ afectat de furtună au fost înfiinţate comitete mixte care să verifice realitatea din teren şi să determine gradul de afectare pentru fiecare cultură agricolă. „Cei care au culturile afectate de furtuna de duminică seară vor fi despăgubiţi. Noi facem verificări la această dată în toată ţara şi, evident, în zonele unde au fost afectate culturile, stabilim gradul de calamitate. Există comisii care s-au constituit la ordinul prefecturilor, comisii mixte care se duc în fiecare loc, determină pentru fiecare cultură gradul de afectare, în aşa fel încât să se constituie documentaţia necesară conform actelor normative pentru a putea intra într-un calcul”, a declarat ministrul de resort, Petre Daea.