glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Pericol de inundaţii în judeţ

Hidrologii au emis ieri un cod portocaliu pentru afluenţii Mureşului din judeţul Hunedoara şi un cod galben pentru Crişul Alb, Jiul de Est şi Jiul de Vest.

Avertizările au intrat în vigoare de ieri de la ora 14.00 şi sunt valabile până în această noapte (joi – ora 24.00).

Până ieri, în jurul orei 17.00, în judeţ nu erau însă semnalate depăşiri ale cotelor de inundaţie nici pe afluenţii Mureşului şi nici pe celelalte râuri amintite. Conform surselor noastre din administraţia judeţului, hidrologii emit avertizări şi coduri din dorinţa de a fi „acoperiţi”, mai ales că, în urmă cu doi ani, tot în iunie, în judeţ s-au produs inundaţii grave (de exemplu la Peştiş, Boş, Groş, Zlaşti, sau Lupeni, Petrila şi Petroşani) fără să fi fost emis niciun avertisment prealabil.

Prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely spune că, în judeţ, au fost alarmate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, fiind convocat încă de la amiază şi Comitetul Judeţean. „Stăm un pic mai bine faţă de acum doi ani. Nu mai avem doar o motopompă de mare capacitate, ci sunt trei, în judeţ şi, în plus, modul de acţiune este mai coerent, pentru că avem deja o oarecare experienţă. Pe de altă parte, ştiţi cum e: natura e imprevizibilă”.