glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Ovinele și caprinele, testate pentru scrapie și monitorizate pentru pesta micilor rumegătoare

Ovinele de pe teritoriul județului Hunedoara vor fi testate de medicii veterinari pentru scrapie – o boală fatală. De asemenea, atât ovinele cât și caprinele sunt monitorizate pentru prevenirea apariției pestei micilor rumegătoare.

Deși pesta micilor rumegătoare este o boală care nu a evoluat în România, medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara au demarat o amplă campanie de informare a crescătorilor de ovine despre această maladie. De asemenea, au desfășurat instruiri cu medicii veterinari de liberă practică, împuterniciți și medicii veterinari oficiali care supraveghează și monitorizează exploatațiile de ovine și caprine. În plus, a fost desfășurat un exercițiu de simulare în ceea ce privește pesta. „La acest exercițiu au participat persoane cu funcții de răspundere în Comisia Locală de Combatere a Bolilor și el a avut ca tematică pesta micilor rumegătoare, încercând să conștientizăm, și prin acest exercițiu de simulare că, totuși, această boală este un pericol real chiar dacă ea nu evoluează în România” a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, Leontin Laslău. Pesta micilor rumegătoare este o boală infecto-contagioasă a ovinelor și caprinelor. Este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. De regulă, în focare, sunt afectate 50-90 la sută dintre animale, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici. În cazul apariției bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegătoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive. Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul căilor respiratorii şi a mucoasei digestive. În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează și, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică.

Alertă pentru scrapie

Dacă pesta oilor și caprelor nu evoluează încă în România, din nefericire scrapia, boală mortală pentru ovine, pentru care nu există tratament, a distrus deja câteva ferme de oi. „Exploatațiile noastre de ovine și caprine sunt supravegheate, nu doar în direcția pestei micilor rumegătoare, aici discutăm și de encefalopatiile transmisibile, adică de scrapie. Există un program foarte clar, cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul căruia recoltăm probe pentru testarea în direcția scrapiei. Efectivele de ovine și caprine sunt bine monitorizate, atât de proprietar, cât și de medicul veterinar de liberă practică împuternicit și de inspectorii noștri sanitari oficiali” a adăugat Leontin Laslău. Scrapia este o boala degenerativă, fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni, și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile. Depistarea scrapiei într-o turmă de ovine poate duce la sacrificarea întregului efectiv.

Fermierii hunedoreni trebuie să știe că riscă pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe dacă nu anunță medicul veterinar că au în exploatație un animal suspect de scrapie