glasul-hd.ro Web analytics


Editorial

„Oamenii-i băgau în mă-sa și ei jucau Hora Unirii”

„Și erau garduri între noi și politicieni. Și le-am huiduit discursurile. Nu le-a păsat, erau acolo să bifeze încă o acțiune de partid. Apoi s-au prins în horă. Între noi și ei, garduri jandarmerești. Oamenii i-au băgat în mă-sa. Nu de fasole cu ciolan avem noi nevoie, ci de autostradă, școli, spitale. Da’ ăștia nu mai pricep, nu mai sunt de pe la noi. Erau îmbujorați, fiecare mânuță prinsă de altă mânuță, un fel de legământ al hoților de succes. Apoi au plecat să mănânce și să bea”.  Asta a fost la Iași, de ziua Micii Uniri.

La Focșani, porția națională de fasole cu ciolan – asta pentru populime. Politicienii au avut meniu special, dacă nu mă crezi uită-te pe vrancea24.ro: caviar și icre de Manciuria, piept de rață, file de biban de mare, mușchiuleț de porc cu sos de whisky și piper roz, brunoise de legume, ierburi de Provence, mousse, vinuri alese. Tot ce-i mai bun pentru colonul boierilor roșii. Din banii tăi, nu dintr-ai lor.

Despre ce unire vorbim? Ce fel de țări au dănțuit pe Hora Unirii? Una hămesită mereu, stăpânitoare și sclipicioasă, alta încă mirată că, deși scrie peste tot că-i democrație, stăpânii democrației sunt mai spurcați ca prim-secretarii lui Ceaușescu.

Cu ăștia la cârmă, România nu se va face bine niciodată. Ăștia încă mai cred că dacă împart fasole și stegulețe poporului, nu mai e nevoie de nimic – nici de justiție, nici de infrastructură, nici de educație, de nimic.

De ziua Unirii, în loc de felicitări, am primit de la Bruxelles ceea ce meritam: o scatoalcă pentru tot asaltul ăsta asupra valorilor. Și urmarea care e? Dragnea și Tăriceanu și-au încordat sinapsele într-un răspuns ciufut, cum că Bruxelles-u’ ăsta-i dezinformat. De cine? Că sunt ei, politicienii, și noi ăștialalți. Noi dezinformăm, tremurând în stradă pentru fiecare aiureală a coaliției roșii? Dezinformează cei care cer Autostrada Iași-Târgu Mureș, Autostrada Transilvania, cei care cer medicamente pentru bolnavii de cancer? Oamenii de afaceri, hăituiți de noile legi? Copiii fără manuale? Cine naiba dezinformează despre mărețele realizări ale Partidului? Cine-o să dea răspunsul dacă europenii se întreabă cum de-am ajuns noi în Uniune?

Nu-i nicio Unire, ne-au păcălit. Prima dată i-au făcut praf pe moldoveni, le-au promis marea cu sarea după 1859 și i-au pus la pământ. Au urmat apoi Transilvania, Banatul, Bucovina. Dobrogea au făcut-o un fel de studio de manele, ca să meargă tot românul care se respectă pe litoralul bulgăresc. Și Bucureștiul tot ei l-au stricat, începând de la bordurile schimbate o dată la șase luni și până la sclipiciul balcanoid din administrația de azi.

Ăștia au stricat tot, au crezut că norocul și limbuția sunt suficiente ca să porți o țară. E un fel de Ev Mediu, doar că nu Dumnezeu te mai unge, ci uns al Partidului musai să fii – vrei un post de femeie de serviciu sau de șef de companie națională? treci pe la partid să-ți iei insigna.

Știi ce-i cel mai aiuritor? Că la câte resurse are, țara asta ar putea fi o bijuterie. Nu iese nimeni pe stradă pentru comenzi pe volan sau crenvurști mai afumați, poporul ăsta răbdător cere doar decență și un strop de bună credință. Auru-l dăm, petrolu-l dăm, gazul, pământul, cu batista de muci facem semne de adio copiilor noștri prin aeroporturi.  Aici suntem; nu într-o horă, ci într-o spirală – a neputinței, a preamultului, a uimirii perene că în altă parte se poate și la noi nu.

Dacă vrei poți să mă sudui, dar 24 ianuarie nu mai e și ziua ta – e doar o altă sărbătoare a lor, una mai friguroasă desigur, dar ferită de mirosurile alea de fasole cu ciolan și de mulțimea care strigă despre autostrăzi, școli, spitale. Și despre garduri. Și despre mame.

4 Comments

  1. Românii s-au obişnuit numai să critice cu vehemenţă pe cei de la putere. Oricare ar fi ei. Iar adversarii României şi românismului, tocmai asta aşteaptă. discordia dintre români!. Trupele de honvezi deghizaţi în mari apărători ai democraţiei şi ardelenismului nu obosesc o clipă să denigreze tot ce-i românesc luînd ca exemplu de „creaţie românească” tot ce apare rău în România sau pe mapamond. Aşa ne trebuie dacă nu dăm de pămînt cu aceşti honvezi deghizaţi în binefăcători ai Ardealului multietnic şi multicultural!

Back to top button