glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

O grevă neobişnuită

O angajată a Minei Lonea a declarat greva foamei, iar după câteva ore a ajuns la spital

Mihaela Gălăţan, inginer în cadrul Exploaării Miniere Lonea, a declarat ieri dimineaţă că intră în greva foamei. Câteva ore mai târziu a ajuns la spital din cauza unor probleme de sănătate. Directorul CEH spune că motivele Mihaelei Gălăţan de a intra în greva foamei sunt neîntemeiate.

Ieri dimineaţă, Mihaela Gălăţan nu s-a mai prezentat la locul de muncă, ci la dispeceratul unităţii miniere unde a comunicat că intră în greva foamei nemulţumită fiind „de modul în care deciziile politice influenţează siguranţa minerilor şi a locurilor de muncă”, după cum au notat colegii de la „Gazeta de Dimineaţă”. Nu a durat mult şi mai mulţi reprezentanţi ai Administraţiei CEH au mers la Lonea pentru a discuta cu protestatara. Ulterior starea de sănătate a Mihaelei Gălăţan s-a înrăutăţit, ea fiind evaluată la faţa locului de un echipaj al Ambulanţei, după aceea fiind transportată la Spitalul de Urgenţe Petroşani pentru investigaţii medicale suplimentare.
Mihaela Gălăţan nu a mai putut fi contactată pentru a-şi explica mai bine motivele care au stat la baza declanşării protestului.

Samuel Dioane: „Normal ar fi fost să vină să discutăm”

Directorul CEH, Samuel Dioane, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” că la mina Lonea nu sunt probleme de securitate şi că nemulţumirile Mihaelei Gălăţan ar putea să fie legate mai mult de schimbările efectuate luni în conducerea exploatării. „Am mers personal la mina Lonea şi am coborât în subteran. Cunosc foarte bine mina pentru că acolo am lucrat 24 de ani. Nu sunt probleme majore legate de securitatea oamenilor. Nu s-a pus niciodată problema ca viaţa cuiva să fie pusă în pericol. Sunt mici probleme, de genul unui lanţ rupt care nu poate fi înlocuit rapid, pentru că un alt lanţ e nu ştiu pe unde. Cam atât. La Lonea a fost ITM-ul în control chiar acum două săptămâni şi nu s-au consemnat probleme de securitate a muncii. Mai mult, doamna în cauză este inginer în compartimentul de Securitate a Muncii. Am luat rapoartele sale din ultima vreme şi în niciunul nu e consemnată vreo problemă gravă. Nici măcar una. Din ce am apucat să discut cu doamna, am înţeles că e nemulţumită mai mult de numirile pe funcţii de conducere făcute ieri, la acea exploatare. Nici asta nu o înţeleg, pentru că au fost numiţi doar oameni de acolo, n-a fost adus nimeni din afară. Ce înţeleg însă şi mai puţin este de ce a recurs direct la greva foamei şi nu a încercat să discute cu mine. De când sunt directorul CEH nu cred că există angajat care să fi dorit să discute cu mine vreo problemă importantă şi nu l-am primit. Normal ar fi fost să vină să discutăm”.