glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

O altă amendă de mediu îngroapă şi mai rău Complexul Energetic Hunedoara

Fondul de Mediu va sancţiona CEH cu 570 de milioane de lei pentru că societatea hunedoreană nu a cumpărat la timp certificatele pentru emisiile de dioxid de carbon aferente anului trecut.

Informaţia a fost confirmată de Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, pentru „Gazeta de dimineaţă”. Pentru energia produsă anul trecut în termocentralele de la Mintia şi Paroşeni (fără ca acestea să fie conformate la normele actuale de mediu), CEH ar fi trebuit să cumpere, până la finele lunii aprilie 2018 1,7 milioane de certificate. Nu a făcut-o din cauza crizei de lichidităţi cu care se confruntă. Complexul nu a avut bani nici măcar pentru acordarea tichetelor de masă către angajaţi, în prima jumătate a acestui an.

Este cea de-a patra amendă gigantică administrată Complexului Energetic Hunedoara. În 2015, CEH a fost sancţionat de Administraţia Fondului pentru Mediu cu 538 de milioane de lei, în 2016 amenda a fost de 740 de milioane (CEH a produs atunci mai multă energie), iar în 2017 sancţiunea a fost de 540 de milioane. Compania hunedoreană are acum de plătit doar pentru Fondul de Mediu aproape 2,4 miliarde de lei.