glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Nereguli grave şi repetate în subteranele Văii Jiului

În minele din Valea Jiului abaterile de la normele de protecţia muncii sunt la ordinea zilei. Inspectoratul Teritorial de Muncă face zeci de controale, aplică zeci de sancţiuni dar, degeaba. Cel de-al doilea miner decedat joi, strivit de cărbune, în subteran la Lupeni, va fi înmormântat astăzi.

De la începutul anului şi până pe 30 septembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a făcut 43 de controale la Complexul Energetic Hunedoara şi a dispus luarea a nu mai puţin de 187 de măsuri de rectificare a unor deficienţe. A aplicat şi două amenzi, una chiar la Exploatarea Minieră Lupeni: 10.000 de lei pentru că erau subdimensionate căile de acces în abatajul mecanizat al minei. Cealaltă amendă a fost de 7.000 de lei şi aplicată „pentru neconformităţi în acordarea echipamentului individual de protecţie” la Exploatarea Minieră Vulcan.

Problema stâlpilor e mai veche

La scurt timp după surparea din subteranul minei Lupeni, cei 8 mineri care reuşiseră să scape la timp din abataj i-au spus ministrului Energiei, Toma Petcu, că stâlpii de susţinere ar fi cedat în momentul în care structura abatajului a fost lovită de o bucată de rocă desprinsă dintr-un gol existent în tavan. Minerii au mai declarat că grinzile ar fi preluat destul de bine şocul, dar stâlpii au cedat, apărând astfel un efect de domino ce a făcut apoi posibilă blocarea abatajului pe o lungime de peste 20 de metri, zonă în care au fost prinşi trei colegi de-ai lor. Surse din cadrul CEH (independente atât de conducere cât şi de zona sindicală) spun însă că stâlpii nu au cedat ci, pur şi simplu, au fost culcaţi de forţa impactului cu o bucată de rocă de mari dimensiuni, căzută dintr-un gol aflat deasupra abatajului. Pe de altă parte, specialişti în domeniu spun că stâlpii hidraulici sunt reglaţi să cedeze la o presiune extrem de mare, pentru a asigura un minim de elasticitate sistemului de armătură.

Site-ul „Gazeta de dimineaţă” aminteşte însă că, doar în 2014 şi 2015, mai multe exploatări miniere din cadrul CEH au fost amendate de ITM pentru grave deficienţe în ce priveşte armăturile din subteran, folosirea unor stâlpi hidraulici defecţi sau folosirea unui număr mai mic de stâlpi decât prevăd normele în domeniu.

În general, stâlpii hidraulici de susţinere au o durată de garanţie de un an – un an şi jumătate, după care trebuie verificaţi şi, dacă este cazul, înlocuiţi ori recondiţionaţi. Se pare că, mai ales în ultimii ani, CEH a neglijat acest aspect. Cel puţin aşa reiese din constatările făcute de inspectorii de muncă.

O înmormântare obişnuită şi o anchetă complicată

Ionel Suciu, cel de-al doilea miner decedat în accidentul de săptămâna trecută, de la Lupeni, duminică ar fi trebuit să-şi serbeze ziua de naştere. Ar fi împlinit 44 de ani. Avea un copil şi era căsătorit. Înmormântarea va avea loc după toată rânduiala creştină, dar şi după cea minerească.

Ancheta privind accidentul este însă abia la început. Procurorii depind, în destul de mare măsură, de concluziile care vor fi puse de cercetarea ITM. La rândul său, ITM depinde de o expertiză privind perimetrul minier în ce priveşte dinamica rocilor, exploatarea minieră şi topografia zonei, expertiză care ar urma să fie efectuată de către Universitatea Petroşani.

Back to top button