glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu executare

Curtea Supremă a pronunţat joi sentinţele în dosarul „angajărilor fictive” de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman. Astfel, liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Şeful PSD a fost achitat pentru fals intelectual. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, cu majoritate, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, iar suspendarea executării pedepsei primite în dosarul „Referendumul” a fost anulată. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare. Decizia a fost luată cu scorul de 2 la 1 de completul de 3 judecători. Judecătorul Ştefan Pistol, preşedintele completului s-a pronunţat pentru condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare cu suspendare.

Alte condamnări în dosar: Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman – 3 ani, 7 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare; Rodica Miloş, fost director executiv adjunct al DGASPC Teleorman – 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere cu un termen de încercare de 5 de ani; Olguţa Şefu – 3 ani închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 5 ani pentru abuz în serviciu; Ionel Marineci, abuz în serviciu – 3 ani cu suspendare sub supraveghere cu un termen de încercare de 5 ani; Valentina Mirela Marica – 3 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 5 ani; Constantin Claudiu Balaban, şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei din municipiul Alexandria, – 3 ani închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de 5 ani; Nicuşor Gheorghe, la data faptelor şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare – un an închisoare cu suspendare cu termen de încercare de 3 ani; Anisa Niculina Stoica, una dintre cele două angajate la DGASPC Teleorman – un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani; Adriana Botorogeanu, a doua angajată la DGASPC Teleorman – 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de încercare de 4 ani.

Judecătorii de la Înalta Curte au decis încetarea procesului penal în cazul Bombonicăi Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, aceasta achitând prejudiciul în cauză.

Acuzații din dosar

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.  În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, au fost trimişi în judecată mai mulţi angajaţi de la DGASPC Teleorman. Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul organizaţiei PSD Teleorman. Este vorba de Adriana Botorogeanu, încadrată din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcţia de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, şi Anisa Niculina Stoica, încadrată, din anul 2006, în funcţia de referent.   Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul organizaţiei judeţene PSD Teleorman.