glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateÎnvățământ

Încep probele scrise ale „examenului de maturitate”

Absolvenții de liceu din județul Hunedoara intră de săptămâna viitoare în febra Bacalaureatului. Candidații vor susține luni, prima probă scrisă din cadrul examenului, și anume evaluarea la limba și literatura română.

În timp ce absolvenții de gimnaziu au scăpat de emoții după ce și-au aflat rezultatele la Evaluarea Națională, colegii lor mai mari, care au terminat liceul se pregătesc să intre în febra examenului de bacalaureat. Probele scrise încep luni, cu testarea la limba română. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, pentru prima sesiune a examenului s-au înscris 2.859 de absolvenți de liceu, care vor susține testările în nouă centre de examen. Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. De asemenea, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu. În consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare și vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice și digitale. De asemenea, acești candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale, „examenul de maturitate” va continua marți cu proba la limba și literatura maternă. Miercuri, candidații vor susține proba obligatorie a profilului, iar joi, proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele vor fi afişate în 4 iulie, până la ora 12:00, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 12:00 și 16:00. Rezultatele finale vor publicate în 9 iulie.