glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Hunedoara: 14 blocuri – turn reabilitate energetic cu bani europeni

Primăria Hunedoarei este aproape de momentul semnării contractelor de finanţare pentru două proiecte ce vizează reabilitarea termică a 14 blocuri din oraş. În total e vorba despre o investiţie de aproape 31 de milioane de lei pentru 1.082 de apartamente. Proprietarii plătesc doar 25 la sută din costuri, pe o perioadă de 10 ani.

Primăria Hunedoara este în faza ultimelor „reglaje” ale documentaţiilor pentru proiectele de reabilitare energetică a 14 blocuri-turn din oraş. Este vorba despre două „loturi” de blocuri. În primul, au fost cuprinse blocurile 1, 2 şi 3 de pe strada Avram Iancu, alături de blocul A 1-1 de pe b-dul Dacia. Valoarea investiţiei necesare pentru acestea e de aproximativ 8,1 milioane de lei. În cel de-al doilea grup au fost cuprinse blocurile B1 şi B 3 de pe strada Mihai Viteazu, K1, K2 şi K3 de pe strada Bucegi, şi blocurile 17, 22, 27,29 şi 31 de pe strada Trandafirilor. În cazul celui de-al doilea grup, valoarea proiectului este de 22,8 milioane de lei.
60 la sută din bani sunt suportaţi din fonduri europene nerambursabile, 15 la sută de către Primăria Hunedoarei şi 25 la sută de către proprietarii apartamentelor. Cota de cheltuieli ce le revine proprietarilor este acoperită, la început, tot de Primărie, ea urmând a fi rambursată în rate de către deţinătorii apartamentelor, într-un interval de 10 ani, care începe doar de la momentul în care lucrările de reabilitare energetică sunt finalizate.

Izolare termică şi mai mult de atât

Conform proiectelor întocmite de Primărie, reabilitarea energetică a celor 14 blocuri cu 10 etaje nu se va rezuma la anveloparea cu material termo-izolant (gros de 15 cm) ci va însemna şi reabilitarea faţadelor, acoperişurilor şi subsolurilor, montarea de geamuri termopan, închiderea balcoanelor cu tâmplărie PVC, modernizarea instalaţiilor de iluminat din spaţiile comune şi rampe de acces pentru persoane cu handicap. În cazul blocurilor-turn însă, unul dintre câştigurile cele mai importante va fi înlocuirea ascensoarelor. Toate sunt vechi de câteva decenii, iar locatarii nu-şi pemit să suporte singuri costurile unui ascensor nou, costuri care sunt de ordinul sutelor de mii de lei.

Greu de urnit

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, spune că numărul blocurilor care au ajuns în faza de a putea fi incluse în proiectele de reabilitare energetică depuse la ADR Vest este mai mic decât se aştepta iniţial. „În 2016 am vorbit cu toate asociaţiile de proprietari explicându-le ce au de făcut. Tot atunci am distribuit 10.000 de flyere în cutiile poştale pentru ca oamenii să ştie că se pot depune proiecte de acest fel la care ei contribuie cu doar 25 la sută din valoare. Am şi dublat perioada de rambursare a contribuţiei proprietarilor, de la 5 la 10 ani. Din păcate, doar asociaţiile de proprietari din aceste 14 blocuri au reuşit să-şi întocmească documentele la timp. Şi n-a fost vorba de cine ştie ce documentaţii complicate, pentru că proiectele sunt scrise de Primărie. A fost vorba, în principal, de a obţine acordul scris al fiecărui proprietar de apartament dintr-un bloc pentru includerea în proiect”.
Dan Bobouţanu spune că ambele proiecte de reabilitare energetică a blocurilor amintite au fost declarate eligibile de ADR Vest, contractele de finanţare urmând să fie semnate, cel mai probabil în această primăvară şi, dacă nu vor fi contestaţii la licitaţii, lucrările efective să înceapă în a doua parte a acestui an.