glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateTimp liber

(Galerie foto)Un muzeu unic în România își va deschide porțile pe 1 iunie la Hunedoara – Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu

În luna dedicată copiilor, suntem anunțați cu bucurie, toți cei cu suflet de copil, că Muzeul Trenuletelor Valentin Banciu se va deschide oficial, și este pregătit să ofere tuturor experiența unei diorame impresionante, cu garnituri de trenuri în mișcare, a manevrării trenurilor și a unei extraordinare lumi în miniatură.

Toată povestea acestui minunat muzeu a pornit de la un trenuleț, primit acum 50 ani, de regretatul Valentin Banciu, de la un unchi din Germania. Avea doar 6 ani când acel trenuleț avea să stârnească o pasiune de-o viață. Pasionat de asemenea de mașini de curse, pilotul hunedorean a participat încă de la începutul anilor 1990 la campionatele de raliu, prima cursă fiind la o etapă a Campionatului Naţional de Raliuri, din anul 1994, la Braşov. De atunci, Valentin Banciu a strâns peste 100 de participări la competiţii şi şi-a îmbogăţit palmaresul cu o mulţime de trofee, inclusiv cu cel de Campion National.

Înainte de a fi răpus de boală, în septembrie 2018, la doar 54 ani, acesta i-a lăsat soției, Delia Banciu, o hartie unde erau trecute datele de contact a două case de licitații pentru a fi evaluată întreaga colecție care numără sute de trenulețe și mașini în miniatură.

“Chiar dacă el mi-a cerut acel lucru, eu nu am avut puterea să pierd această colecție, era pasiunea lui, tot ce a strâns o viață întreagă. Așadar, în decembrie 2018, am luat legătura cu prietena mea Dana Ille și am hotărât să creeăm un muzeu cu o dioramă(reprezentare spațială a unui peisaj, folosită în muzee drept cadru de expunere a unor animale împăiate, manechine, etc, pentru a înfățișa un ecosistem) unică în România. În cel mai scurt timp am achiziționat un spațiu de la prietenul și de asemenea pasionat de curse, Mihai Leu, care a fost foarte deschis ideii noastre.

Am colaborat în această perioadă cu o echipă care lucrează și pentru cei de la Muzeul Căilor Ferate Române din capitală.

Vreau pe această cale să-i mulțumesc Danei Ille, modelistul muzeului, care a avut răbdarea și dorința de a duce la capăt acest proiect de suflet. Toate detaliile, firele de iarbă, copacii, animalele, oamenii, florile au fost montate manual în decursul unui an de zile” ne-a declarat Delia Banciu.

Muzeul cuprinde de asemenea în miniatură și Castelul Corvinilor din Hunedoara, traseu de mocăniță și un traseu de telegondolă. Sunetele vă vor duce într-o lume de poveste și aveți posibilitatea de a manevra inclusiv o garnitură de tren.

“Am avut un vis. Am muncit pentru el, împreună, zi de zi, timp de un an. O pandemie ne-a mai întarziat două luni. Dar pasiunea și energia cu care ne dorim să vă oferim în dar această experiență unică nu poate fi oprită de nimic, și astăzi suntem fericiți să vă anunțăm că Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu se deschide pentru voi la sfârșitul lunii mai. 29 mai este ziua rezervată evenimentului de lansare, iar din 1 iunie publicul poate vizita zilnic muzeul.” este anunțul de pe pagina de Facebook a muzeului.
Experiența și vizitarea muzeului sunt potrivite pentru toate vârstele, oferind un timp minunat petrecut împreună cu familia sau prietenii.

De asemenea în cadrul muzeului vor fi disponibile și pentru achiziție o gamă variată de trenulețe, diorame, machete mașinuțe și avioane.

Programul de vizitare va fi zilnic de la ora 10:00 la ora 20:00, ultima intrare la ora 19:30, iar de 1 iunie toți copiii vor avea accesul GRATUIT!
Adresa muzeului este Bulevardul Libertății Nr. 4.

 

 

Back to top button