glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Finiş „la fotografie” în turneul de şah rapid de la Deva

Sfârşitul săptămânii trecute a însemnat o premieră pentru şahul devean, pentru că Trofeul Clubului de Şah Deva a fost primul turneu de şah rapid omologat FIDE care s-a organizat vreodată în municipiul de la poalele Cetăţii. 66 de şahişti de toate vârstele, de la veterani până la începători de numai 6 anişori, s-au întrecut la Casa de Cultură „Drăgan Muntean” din Deva în competiţia structurată pe trei turnee: foarte puternicul Open A, care a avut şase maeştri la start, Openul B şi Openul C, ultimele două destinate copiilor nelegitimaţi de sub 12, respectiv sub 10 ani.

La final s-au acordat premii în bani în valoare totală de peste 2.000 de lei (500 de lei au revenit învingătorului de la Openul A), cupe, medalii şi diplome primilor clasaţi din clasamentele generale, precum şi celor de la diferite categorii de vârstă, de la feminin şi de la veterani (peste 60 de ani). Nu putem încheia fără să menţionăm foarte bunele condiţii de desfăşurare a Trofeului Clubului de Şah Deva asigurate de arbitrii Emil Deliman (principal) şi Antonio Deliman, directorul de turneu Marius Lungu şi preşedintele Clubului de Şah Deva, Cosmin Tătăruş.

Adrian Petrişor este un învingător tradiţional la Deva

Cu exact 40 de participanţi la start, Turneul A a fost extrem de disputat. După şapte runde, patru maeştri s-au aflat la egalitate de puncte, câte 5,5, astfel încât departajarea s-a făcut la coeficientul Bucholz. Ordinea stabilită de acesta a fost Adrian Petrişor, Alin Ardeleanu, Nicola Mircov, Iuliu Hegedus, acesta din urmă fiind cel mai bine clasat din toţi şahiştii clubului gazdă. Adrian Petrişor şi-a mai adjudecat astfel încă un trofeu în competiţiile organizate la Deva în ultimii ani, fie că a fost vorba de Cupa Cetăţii, Trofeul Clubului de Şah, şah clasic sau şah rapid. Următorul concurs pe plan local va fi Trofeul Cetăţii din toamnă, cu participare internaţională.

Adrian Mihăilă şi Mara Ferenţiu au câştigat turneele copiilor

Desfăşurate pe parcursul a câte cinci runde, turneele Open B şi C au avut învingători care s-au impus cu maxim de puncte, cinci victorii din tot atâtea partide. La U-12 ani a câştigat Adrian Mihăilă, iar la U-10 ani s-a impus Mara Ioana Ferenţiu.

Nu putem să trecem mai departe fără să amintim câteva rezultate excelente ale micilor şahişti deveni în concursurile premergătoare Trofeului Clubului de Şah Deva. Astfel, la Festivalul Internaţional de şah Cupa Salina Turda la categoria U-8 ani Tudor Mihăescu-Duţă a terminat pe locul 2 din 58 de participanţi, cu 6 puncte din 7 posibile, iar colegul său de club Ioan Lupşe pe locul 7 la aceeaşi categorie, cu 5 puncte. La U-10 ani Tudor Stănescu a obţinut locul 9 (cu 4,5 puncte din 7), iar Vlad Mihăescu-Duţă locul 16 (3,5 puncte) din 37 de participanţi. La concursul FISCA de la Cap Aurora – Constanţa, Tudor Stănescu s-a clasat pe locul 21 din 151 de participanţi la U-10 ani, Tudor Mihăescu-Duţă pe locul 23 din 103 participanţi la U-8 ani, iar Vlad Mihăescu-Duţă a ocupat locul 73 la U-10 ani.

Turneul Open A (40 de participanţi)

Clasament general:

 1. Adrian Petrişor (ACS Şah Club Vados Arad) 5,5 puncte
 2. Alin Ardeleanu (ACS Petra Şah Satu Mare) 5,5 p
 3. Nicola Mircov (CS Universitatea Arad) 5,5 p
 4. Iuliu Hegedus (Clubul de Şah Deva) 5,5 p
 5. Ionel Miron (ACS Napocensis Activ Cluj) 5 p

Premiile pe categorii:

U-16 ani: Andrei Secrieru (CS Universitatea de Vest Timişoara)

U-12 ani: Tudor Stănescu (Clubul de Şah Deva)

U-8 ani: Tudor Mihăescu Duţă (Clubul de Şah Deva)

Feminin: Francesca Medeea Maniul (Clubul de Şah Deva)

Veterani: Ervin Mozes (CS Universitatea Arad)

Turneul Open B – U-12 ani (9 participanţi)

Clasament general:
1. Adrian Mihăilă 5 puncte

 1. Bogdan Sântimbrean 4 p
 2. Vlad Dutică 3 p
 3. Varvoni Martina 3 p

Fete:

 1. Ana Maria Iordache

Turneul Open C – U-10 ani (17 participanţi)

Clasament general:
1. Mara Ioana Ferenţiu 5 puncte

 1. Tudor Bichiş 4 p
 2. Christian Tamaş 4 p
 3. Laurenţiu Lugojan 4 p

Clasament U-8 ani:

 1. Cristian Sălcudean
 2. Carla Danilov
 3. Dragoş Condurache

Fete:

 1. Maia Mocanu