glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Farmacia din grădină – Porumbarul

Porumbarul (Prunus spinosa) este un arbust sălbatic, înalt de 1–3 m, din familia rozaceelor (Rosaceae), cu ramuri spinoase, cu flori albe şi cu fructe sferice de culoare albastră spre violet -neagră și sunt ceva mai mărișoare decât afinele. Sunt acele fructe care îți fac gura pungă când le consumi crude, sau preparate. Deși par coapte din septembrie, maximul lor de substanțe nutritive îl ating în luna noiembrie, sau după ce cade prima brumă, când sunt numai bune de cules. Porumbelele conțin în jur de 80% apă, iar restul este compus din fier, magneziu, calciu, potasiu, zinc, cupru, sodiu, vitaminele B2, B15, C, PP și provitamina A.

Se folosesc florile, frunzele, fructele, scoarța şi rădăcinile de porumbar. Infuzia din flori de porumbar şi-a dovedit eficienţa în tratamentul hipertensiunii arteriale, cardiopatiei ischemice şi insomniei. În schimb, ceaiul preparat din frunze şi din fructe tratează cu succes tusea convulsivă. Numeroasele cercetări de laborator din ţările europene au dezvăluit un lucru extraordinar: porumbele combat obezitatea, fiind printre cele mai eficiente remedii în lupta cu kilogramele. Totodată, fructele de porumbar sunt indicate într-o varietate de boli : uremie, nevroze, dureri de stomac, enterite, dischinezii biliare, dureri de inimă, cistite, extractul din mugurii plantei este fortifiant in stări astenice, in convalescente; ajuta la creșterea poftei de mâncare, la corectarea dizarmoniilor de creștere, la ameliorarea nevralgiilor si a spasmelor oculare.
Are efect antispastic la nivel cardiac, pulmonar, muscular, genito-urinar.

Infuzia din flori

O linguriţă de flori se pun în 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se lasă la infuzat zece minute şi apoi se strecoară. Se consumă câte două-trei căni de ceai de zi. Infuzia din flori este indicată în afecţiuni renale, cardiace, hepato-biliare, constipaţie şi în probleme digestive.

Infuzia din frunze

Se prepară din două linguri cu frunze uscate care se infuzează în 500 ml de apă fiartă timp de zece minute. După ce se mai răceşte, ceaiul se strecoară. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, iar restul, după masa de prânz. Infuzia are proprietăţi laxative şi  combate constipaţia ; tratamentul trebuie urmat 21 de zile.

Infuzia din rădăcini

Trei linguri de rădăcină de porumbe se mărunţesc, se fierb în 250 ml de apă, timp de zece minute, apoi se strecoară. Se consumă câte două căni pe zi în afecţiuni ale inimii, în enterite sau diaree.

Decoctul de porumbe

Decoctul se prepară din două linguriţe de fructe şi 500 ml de apă. Ingredientele se fierb 15 de minute, la foc mic. Decoctul tratează tusea, boala gutoasă şi stimulează digestia. Se consumă câte trei căni de ceai pe zi.

Siropul de porumbe

Siropul se prepară astfel: la început se prepară un decoct din zece linguri de fructe şi un litru de apă, care se fierbe 15 minute, apoi se strecoară. În decoctul obţinut se adaugă un kilogram de zahăr şi se lasă să fiarbă până când acesta capătă consistenţa smântânii. Cât este cald, siropul se toarnă în sticluţe închise la culoare şi se sigilează. Siropul este indicat în afecţiuni pulmonare şi se administrează câte trei linguri pe zi, un interval de o lună.

Vin de porumbe

Ingrediente: • 6 kg de porumbe• 6 litri de apă • 1 kg de zahăr • 2 lămâi • scorțișoară

Mod de preparare: Se spală fructele și se pun la opărit cu apă, la foc mic, un sfert de oră. Se ia vasul de pe foc și se lasă până a doua zi. Dimineața se filtrează lichidul prin strecurătoare, iar fructele se pun separat în alt recipient. Într-un sfert din cantitatea de lichid extras se fierbe zahărul 10 minute, apoi se toarnă peste restul de lichid și se amestecă. Sucul astfel obținut se pune în sticle sau damigene, până la gât. Se astupă cu un dop de fermentație și se lasă 5-6 săptămâni sub 20 de grade. Vinul se trage în sticle  și se păstrează la rece.

Back to top button