glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Farmacia din grădină – Pedicuța

Pedicuţa este o plantă veşnic verde, cu aspect de muşchi, care creşte prin pădurile de fag şi brad. Are tulpini târâtoare, ramificate şi prinse în pământ prin rădăcini ramificate. De la tulpină cresc vertical ramurile fertile care au înălţimea de 7-10 cm, sunt moi la pipăit şi se termină în general prin 2 spice. În scop fitoterapeutic se foloseşte întreaga parte aeriană a plantei şi sporii, care trebuie recoltaţi în iulie- august, înainte să se scuture. Datorită faptului că o plantă ajunge greu la maturitate trebuie avut grijă să nu se smulgă cu rădăcină şi să nu se rupă vrejurile târâtoare.

Planta de pedicuţa conţine următoarele substanţe: clamatină, anatină, licopodină, clavatoxină, nicotină, substanţe de natură flavonică, triterpenică, minerale, iar sporii conţin: acizi graşi, acizi esterificaţi şi fitosterine.Are proprietăţi diuretice, purgative,  antitumorale, antireumatismale, combate căderea părului şi îi stimulează creşterea şi este eficientă  contra transpiraţiei abundente.

Fitoterapia cu pedicuţă este indicată în  combaterea dependenţelor (nicotinism, alcoolism, consum de medicamente), litiază renală, vezicală, hepatite, ciroză hepatică.

În uz extern, preparatele cu pedicuţă sunt folosite pentru eczeme, dermatite (dermatita noului- născut), arsuri, răni deschise, reumatism, lombosciatică, cârcei la picioare, crampe musculare, paralizii faciale, hiperhidroză (transpiraţia excesivă), hemoroizi, alopecie sau escare.
Ceaiul de pedicuţă este recomandat de experţii împotriva dependeţei de alcool. Se face un tratament cu câte o cană de ceai pe zi, administrată cu jumătate de oră înainte de micul dejun, timp de 14-21 zile. Se face o pauză de 2 săptămâni şi se reia dacă nu s-a remediat problema. Ceaiul de pedicuţă este de asemenea indicat fumătorilor care nu pot scăpa de acest viciu. Tinctura de pedicuţă este de asemenea bună pentru cei care vor să se lase de alcool. Se pune o jumătate de linguriţă de tinctură în 100 ml de apă şi se bea de 4 ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Cura durează minim 3 luni.

Crampe musculare, traumatisme vechi, spasm renal, hipertensiune nocturnă, lombosciatică, dureri reumatice – o pernuţă umplută cu pedicuţă se ţine pe locul bolnav câteva ore. Se pot face şi băi pe zonele afectate sau totale cu macerat de pedicuţă.

Creșterea părului şi regenerare – se prepară o tinctură de pedicuţă şi urzică, cu care se fricţionează rădăcina de mai multe ori pe săptămână.

Back to top button
Close
Close