glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Energeticienii de la Mintia cer ajutorul devenilor

Sindicaliştii din termocentrală organizează un protest „La cal” în speranţa că vor sensibiliza Guvernul

Luni, 24 iunie, cu începere de la ora 19.00, devenii sunt aşteptaţi la statuia ecvestră a lui Decebal din faţa Casei de Cultură pentru a li se alătura angajaţilor Termocentralei Mintia care cer Guvernului să renunţe la planurile sale de a închide, practic, unitatea energetică (aşa cum reclamă liderii sindicali de o vreme încoace).

Unul dintre iniţiatorii acţiunii este Cristian Iştoc, liderul Sindicatului „Solidaritatea” din cadrul Termocentralei Mintia. Acesta spune că decizia de a încerca să implice şi comunitatea deveană este motivată prin două argumente principale: primul, dacă termocentrala Mintia dispare, va creşte poluarea în oraş, iar al doilea – până acum demersurile sindicale au fost total ignorate de guvern. „Dacă nu am reuşit pe linie sindicală, încercăm să vedem dacă Guvernul va rămâne insensibil şi la o manifestare a întregii comunităţi. Nu va fi vorba despre un miting, ci, după mine, cel mai important lucru va fi să avem o poză de grup în care să apară cât mai mulţi deveni pe care să le-o transmitem celor de la Bucureşti”, spune Cristian Iştoc.

Varianta Cj a căzut?

Din spusele liderului sindical, se pare că Termocentrala Mintia nu va putea fi preluată de Consiliul Judeţean, deşi s-au purtat discuţii în acest sens, în ultimele luni: „Miercuri, Guvernul se pare că va da ordonanţa pentru amnistia fiscală (act ce va viza şi vechiul Complex Energetic Hunedoara, din care face parte şi Termocentrala Mintia – n.red.) iar aşa se fac pregătiri pentru ca termocentrala să treacă la Romgaz, să se renunţe la toate cele şase grupuri pe cărbune şi să se construiască, pe un amplasament învecinat cu termocentrala, un grup de 400 de MgWh. Dacă se va pune în aplicare acest plan, 570 (dint-un total de aproximativ 750 – n.red.) de angajaţi ai termocentralei ar trebui să dispară. Se pare că Ministerul Energiei nu doreşte varianta preluării Termocentralei Mintia de către Consiliul Judeţean, deşi există un model de bună-practică: Govora a fost preluată de Consiliul Judeţean Vâlcea, au reuşit să atragă o finanţare europeană de 270 de milioane de euro pentru conformarea la normele de mediu şi să reabiliteze reţeaua de distribuţie a agentului termic pentru 27.000 de abonaţi. Pentru Mintia, noi suntem convinşi că aplicarea unei scheme de sprijin şi menţinerea termocentralei în primul rând ca producător de energie electrică şi, în secundar, producător de energie termică, este o variantă viabilă. Acum depinde doar de mai-marii ţării dacă vor să o transforme într-un CET sau vor să aibă şi un producător de energie electrică în zonă”.
Protestul de „La cal” este anunţat după ce a devenit din ce în ce mai clar că vechiul Complex Energetic Hunedoara se va transforma în „Complexul Energetic Valea Jiului”, care va avea doar exploatările de huilă rămase în funcţiune în zona amintită şi, eventual, Termocentrala Paroşeni (conformată la normele de mediu), în timp ce Termocentrala Mintia ar rămâne „independentă” (aşa cum şi-au dorit mai ales liderii Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Mintia – principala organizaţie de acest fel din unitatea amintită).