glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Elevii hunedoreni reprezintă România la competiția globală de robotică din Mexic

Elevii specializați în robotică de la Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara – RobotX – vor reprezenta România la una dintre cele mai prestigioase competiții de robotică din  lume. Este vorba despre First Global Competition, care se va desfășura în luna august, în Mexic.

Anul trecut, echipa liceană de robotică din județul Hunedoara, formată din mai mulți elevi de la Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara, a reprezentat județul la cel mai mare concurs de robotică din țară „First Tech Challenge”. La această competiție, „roboticienii” hunedoreni au reușit să obțină locul III în clasamentul oficial pe echipe. De asemenea, RobotX a participat și anul acesta la același concurs, la care a obținut locul II în divizia Coanda – a fost căpitanul alianței finaliste în divizia Coanda și a câștigat și premiul „Connect Award”. Pentru aceste distincții și rezultate deosebite în cei doi ani în care programul de robotică BRD FIRST Tech Challenge România s-a desfășurat, echipa hunedoreană a fost nominalizată de către organizator – Asociația Nație Prin Educație – să reprezinte România la una dintre cele mai prestigioase competiții de robotică din lume, FIRST Global #Mexic2018. Competiția globală reunește peste 150 de țări de pe tot globul. „Suntem deosebit de onorați că am fost nominalizați să reprezentăm țara la cea de-a II-a ediție a competiției globale de robotică. Este o provocare extraordinară, dar şi o responsabilitate imensă pentru nişte copii dintr-un mic oraş de provincie. Am primit kitul și ne-am apucat deja de lucru, urmând să construim un roboțel performant care va trebui să îndeplinească anumite sarcini extrem de dificile. FGC se va desfășura în perioada 15-18 august 2018, în Mexic. Până atunci, noi și roboțelul va trebui să fim pregătiți pentru concurs, în care vor intra elevi pricepuți în robotică din peste 150 de țări”, a declarat mentorul echipei RobotX Hunedoara, Mircea Nistor.

Toată speranța în hunedoreni

Reprezentanții Asociaţiei Naţie Prin Educaţie consideră că echipa RobotX Hunedoara este pregătită să participe la o astfel de competiţie internatională și că toată speranța stă în priceperea și dăruirea elevilor. „La fel cum în sport există Olimpiadă o dată la patru ani, în robotică acest concurs este Olimpiadă. Fiecare ţară trimite o echipă, anul acesta i-am ales pe hunedoreni să reprezinte România. Mi-au plăcut copiii pentru performanţa lor în finală de la Bucureşti, pentru că sunt harnici, serioşi şi extrem de pasionaţi de tehnologie. Sunt sigură că vor face performanţă şi în Mexic”, a precizat fondator al Asociaţiei Naţie Prin Educaţie, Dana Războiu. La rândul lor, „roboticienii” hunedoreni susțin că participarea la această competiție globală este pe de-o parte o onoare, dar și o responsabilitate foarte mare. „Am acceptat fără ezitare propunerea din partea Naţiei Prin Educaţie de a reprezenta România la FIRST Global Competition Mexic, 2018. Această participare reprezintă pentru noi o onoare şi totodată o mare responsabilitate. Ne dorim să obţinem o clasare cât mai bună şi să dăm în acelaşi timp dovadă de fair-play şi spirit de echipă. Vom face tot ce putem şi vom munci din greu pentru a demonstra că potenţialul ţării noastre este reprezentat de tinerii care îi pot duce numele cât mai sus şi care îşi doresc să construiască prin propriile puteri un viitor mai bun”, promit tinerii hunedoreni.

FIRST Global Competition este o competiţie globală organizată anual, într-o ţară gazdă a competiției. În anul 2017, ediția a fost organizată în Washington DC, Statele Unite şi România a fost prezentă cu o echipă. În anul 2018, competiţia se va organiza în Mexic şi va avea ca temă „Energy Impact” şi va explora impactul pe care îl au diversele surse de energie şi cum pot deveni mai sustenabile.

Back to top button
Close
Close