glasul-hd.ro Web analytics

Cultură

Corbu – Dezleganie: Turneu Constantin Brancusi și lansare de album la Deva și Hunedoara

Arta nu face decât să înceapă continuu – Constantin Brâncuși
„Hei! Hei!
M-auzi? M-auzi? Heeei! Hei!
Mă auzi? Mă auzi? Ești aici? Ești aici?
Heeei! Ai auzit? Ai văzut? Ai simțit? Mă auzi? Mă auzi?
…da.
Ce-ți mai face sufletul?
Sufletul tău, ce mai face? E aici? E pe frecvență?
Sufletul tău! L-ai întrebat ce mai face? E bine, e cu toate în regulă?
Pentru că sufletul nu cere „au, mi-e foame, au, mi-e sete!”. Nu, nu, nu! El pur și simplu nu doare! El pur și simplu
Ce mai faci?
Nu ne-am văzut de mult, n-am povestit, nu ne-am privit de mult.
Ești bine? Te bucuri? (Ce-ți mai face sufletul?) Ce-ți mai face sufletul? (Sufletul tău!) E aici? Simte? E aici? (E pe frecvență?) E aici?
Uită-te-n sus! Uită-te-n sus! Uită-te-n sus!
Îi vezi? Îi vezi? Uită-te la ei cum… uită-te la ei!
Uite cum tac!
Hai! Hai! Hai, rupe blestemata aia de hârtie și mănânc-o! Și hai să mergem la ei! Hai să mergem la ei și să facem terapie cu ei! Cala e deja acolo.
Hai să mergem la ei, hai!”
————————————–
Proiectul muzical pe care îl propune anul acesta Sergiu CORBU se numește „Dezleganie” și este dedicat Sufletului. Legătura cu arta lui Constantin Brâncuși este sculptura „Începutul Lumii”: „Arta nu face decât să înceapă continuu.”
Dezlegania muzicală este o cădere, o lumină, o umbră, o poveste, un vis, o critică, o revoltă, o trecere de la starea de neființă la cea de ființă, o mișcare continuă a sufletului autentic aflat în starea de grație, o piatră sonoră care se desăvârșește cu fiecare element adăugat sau eliminat.
Dezlegania este o legătură între tăcere și sunet, între sunetul ascuns și sunetul vizibil, între material și imaterial, între simplitatea complexă și complexitatea simplătății, între fiind-ul dat și fiind-ul donat, iar punctul comun îl găsesc în unitatea contradictoriilor care se regăsesc și la Brâncuși și la Sergiu CORBU Boldor. E timpul să simți altfel.
“Ideea de a-i dedica un turneu lui Constantin Brâncuși a început în anul 2020 și s-a născut din tăcerea unei pietre pe care am contemplat-o atât de mult timp încât a început să emită sunete. Un sunet necunoscut, interiorizat, profund, cu nuanțe de bocet, de zgomot, de revoltă, de bucurie pură. Acest sunet necunoscut ne-a trecut simultan prin toate stările imaginate și neimaginate.
Conceptul turneului are în spate pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru vioară, protagonistul principal al proiectului fiind Sergiu Corbu Boldor – violinist.
Turneul din anul 2020 a stat sub semnul conexiunii profunde dintre muzică și sculptură și a prins viață prin transpunerea în muzică a vorbelor lui Brâncuși: „Eu am făcut piatra să cânte pentru umanitate. Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare.” spune Sergiu CORBU
Concertele vor avea loc miercuri, la Deva, Teatrul De Arta Deva, ora 19.00 și joi, Muzeul Castelul Corvinilor, Hunedoara, ora 17.00.
Back to top button