glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Copiii marginalizați din Ghelari, beneficiari a două excursii gratuite în județ (GALERIE FOTO)

Un număr de 39 de copii din zona defavorizată, cartierul Cuț, din comuna Ghelari, au beneficiat de două excursii gratuite în Țara Hațegului și la Sarmizegetusa Ulpia Traiana Augusta. Cele două excursii s-au desfășurat în 8, respectiv 11 ianuarie, în cadrul proiectului „Comunitatea Ghelari – Acceptă sprijinul nostru!”.

Excursiile s-au desfășurat pe ruta Sarmizegetusa (Țara Hațegului) – Orăștie – Deva, respectiv Sarmizegetusa (Sarmizegetusa Ulpia Traiana Augusta) – Deva, în cadrul Sub-activității 7.3 – „Acțiuni de inovare socială în domeniul serviciilor sociale”. Mai întâi, copiii au vizitat Muzeul de Arheologie de la Sarmizegetusa și situl Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa și au aflat de la ghidul, Gică Băeștean, poveștile celui mai mare oraș din Dacia Felix, Dacia cucerită de romani în urma războaielor din anii 105-106, dar și despre viața de zi cu zi a romanilor cuceritori, alături de populația autohtonă, dacii. Următoarea oprire, pentru copiii din clasele de gimnaziu, a fost la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie, unde vizitatorii au aflat informații inedite despre viața de odinioară în satele hunedorene. „Cel de-al treilea obiectiv pe care l-am vizitat în timpul celor două excursii a fost Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Aici, pe lângă colecția de obiecte și artefacte dacice, copiii au putut să admire elemente din fauna preistorică a județului Hunedoara, fauna din prezent (mistreț, căprioară, zimbri, păsări,o impresionantă colecție de fluturi, dar și o gigantică mandibulă de balenă), precum și Camera Tezaur a muzeului. De asemenea, beneficiarii proiectului <Comunitatea Ghelari – Acceptă sprijinul nostru> au avut ocazia să înțeleagă, din explicațiile ghidului nostru la MCDR, Alexandru Bărbat, care sunt <secretele> fiecărei colecții a muzeului care funcționează în incinta Palatului Magna Curia. Copiii au beneficiat de trei mese gratuite pe parcursul turului în Țara Hațegului și pe Valea Mureșului, precum și de intrare gratuită la fiecare dintre muzeele amintite”, a declarat președintele Asociației Non-Profit L&C Consulting, Cristian-Corneliu Neamțu.

Fotografii, cântecele și multă bucurie

În cele două excursii copilașii au făcut fotografii, au cântat și au reușit să uite pentru câteva ore de situația materială precară în care se află. „A fost cea mai frumoasă excursie din viața noastră! Am fost împreună cu prietenii noștri, ne-am distrat și ne-am bucurat împreună! N-o să uităm ziua asta niciodată”, a spus, la sfârșit, unul dintre beneficiarii, Radu Mateiu.
Proiectul „Comunitatea Ghelari – Acceptă sprijinul nostru” este derulat de Asociația Non-Profit L&C Consulting, în parteneriat cu Primăria Ghelari, S.C. Project Proform S.R.L și Liceul Teoretic Ghelari, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020. Scopul proiectului este acela de a schimba statutul de zonă marginalizată a cartierului Cuț, din comuna Ghelari, prin implementarea de măsuri care asigură facilitarea accesului persoanelor de aici la servicii educaționale, servicii de măsuri active (informare, consiliere, cursuri de formare), de antreprenoriat, servicii sociale și de sănătate (o cantină socială, un cabinet medical etc.), reabilitare locuințe, servicii juridice, servicii de facilitare, mediere și voluntariat și servicii de inovare socială (vizite la agenții economici, excursii pentru copii, în Capitală și în județ, seria de evenimente „Adoptă un bătrân” etc.).

Back to top button