glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Comunitățile izolate din județ, prezentate într-un film documentar la Muzeul Țăranului Român

Satele Costești Deal, Ludeștii de Sus, Străuți și cătunul Dragu Brad – comunități izolate din județul Hunedoara – vor fi prezentate într-un film documentar la Muzeul Țăranului Român.  Este vorba despre „Izolați în România”, un film realizat de Dite Dinesz.

Muzeul Național al Țăranului Român găzduieşte luni, 28 august 2017, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, proiecția episoadelor 6 și 10 ale serialului „Izolați în România”. Intrarea este liberă. Conform reprezentanților MȚR, episodul 6 este dedicat comunităţilor izolate din judeţul Hunedoara. „Episodul 6, HUNEDOARA. În Costești Deal trăiesc aceiași oameni ca acum 10 ani. Fia este primul om din seria <Izolați în România>, care după 10 ani nu se bucură că ne revede, pentru că ne-a spus atunci că vrea să se mute jos în sat. Întâlnirea cu noi e pentru ea certitudinea faptului că n-a reușit să își schimbe viața. În Ludeștii de Sus ne reîntâlnim cu Ana care se teme, ca și acum 10 ani, că va rămâne doar pădure și animale sălbatice în locul caselor din cătun. N-a fost niciodată aici biserică, iar oamenii îi îngropau pe cei dragi la capătul grădinii. La Străuți mai locuiesc patru familii și toate s-au înțeles să plece la toamnă la copii. O biserică de 200 de ani va rămâne ca și acum, doar un adăpost pentru păsări. Deși ajungem greu, pe un drum ce-a fost cândva potecă, acum înghițit de pădure, zărim, spre seară, cătunul Dragu Brad în care nu mai locuiește nimeni de peste 5 ani. Case în care au locuit familii ani întregi, sunt acum deschise și își așteaptă în zadar oamenii…”, se arată într-un comunicat al MȚR.

Serialul „Izolaţi în România” s-a născut în 2006 şi s-a bucurat de un real succes, fiind recompensat cu o mulţime de premii. Practic, filmul este alcătuit din reportaje inspirate din poveștile de viață ale oamenilor din comunitățile izolate ale României, scoase la lumină de jurnalista Dite Dinesz și cameramanul Marius Danci. Ediţia 2006 a seriei „Izolaţi în România“ a primit două premii APTR, „Premiul pentru imagine” şi „Premiul Condiţia umană”, iar în 2015, „Premiul Jubiliara”, fiind considerată printre cele mai bune 25 de producţii de televiziune din ultimii 25 de ani din România.