glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateComunitate

Campanie de vaccinare în incinta Castelului Corvinilor, în acest week-end

Castelul Corvinilor va fi “gazda”, unei noi campanii de vaccinare. Sâmbătă 15 mai și duminică 16 mai, turiștii și localnicii sunt așteptați să se imunizeze împotriva COVID-19 cu doza unică de vaccin Johnson & Johnson sau cu o doză de vaccin Pfizer.

Vaccinarea se va face în curtea exterioară a Castelului Corvinilor din municipiul Hunedoara.

Contactat telefonic de Glasul Hunedoarei, Directorul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, Sebastian Mezei, ne-a confirmat și faptul că această campanie se va derula și în week-endurile următoare, iar rapelul cu vaccinul Pfizer se va putea efectua tot în incinta Castelului sau în oricare alt centru de vaccinare de pe teritoriul României care dispune de doze Pfizer.

Vaccinul dezvoltat de compania Johnson & Johnson (denumire comercială COVID-19 Vaccine Janssen suspensie injectabilă) a primit acordul unei autorizaţii de introducere pe piaţă condiţionate din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) în data de 11.03.2021 și a fost ulterior autorizat de către Comisia Europeana conform Deciziei 1763/2021.

Vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson (Ad26.COV2-S), COVID-19 Vaccine Janssen suspensie injectabilă, este un vaccin cu vector viral nereplicativ.

Acest tip de vaccin utilizează un alt virus, în cazul vaccinului Ad26.COV2-S un adenovirus, pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului SARS-CoV-2 în celulele de la locul administrării, care ulterior sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2. Această proteină va fi recunoscută de către sistemul imunitar ca fiind străină organismului și vor fi produși anticorpi și celule care sa o atace. Dacă mai târziu persoanele vaccinate se întâlnesc cu virusul SARS-CoV-2 organismul lor îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere.

Adenovirusul utilizat pentru dezvoltarea vaccinului Ad26.COV2-S a fost studiat și în dezvoltarea vaccinului Zabdeno împotriva Ebola autorizat în iulie 2020 și este modificat astfel încât să își piardă capacitatea de a se multiplica.

Eficacitatea reprezintă scăderea procentuală a riscului de infecție simptomatica in grupul vaccinat comparativ cu grupul placebo, evaluat în condițiile studiului clinic.

Cum se administrează și ce eficacitate are vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson?

            Regimul de administrare este monodoza (se administreaza o singura doza de vaccin)iar eficacitatea a fost calculata incepand cu 14 sau 28 de zile de la vaccinare.

Subgrup Eficacitate globală împotriva COVID-19 simptomatic ( IC 95%) Eficacitate globală împotriva COVID-19 sever ( IC 95%)
minim 14 zile post vaccinare 66.9% (59.03; 73.4) 76.7% (54.56; 89.09)
minim 28 zile post vaccinare 66.1% (55.01; 74.8) 85.4% (54.15; 96.9)
Back to top button