glasul-hd.ro Web analytics

Anchetă

Bugetul Devei, „grevat” de aroganța primarului Petru Mărginean. Patinoarul din Deva, o gaură în buzunarul municipalității

Aroganța și incompetența primarului Petru Mărginean îi costă scump pe deveni. Municipalitatea a pierdut în primă instanță procesul cu firma care a administrat până în anul 2012 patinoarul de la poalele Cetății și va fi nevoită să plătească despăgubiri de peste 600.000 de lei. Mai mult decât atât, în loc să încaseze anual redevențe de la firma privată care administra patinoarul, din bugetul local sunt suportate în fiecare lună pierderile generate de funcționarea acestuia.
Imediat după ce a fost ales primar al municipiului Deva, Petru Mărginean a pornit o luptă crâncenă împotriva tuturor firmelor care încheiaseră contracte cu Primăria Deva în mandatul predecesorului său. Patinoarul din localitate a intrat imediat în vizorul noului edil, care a cerut rezilierea cu orice preț a contractului de concesiune pe care Societatea Comercială „Elisabeta” SRL îl încheiase cu municipalitatea.

Prețul rezilierii este unul uriaș

Conform contractului de asociere în participațiune încheiat în 2005 între Primăria Deva și firma „Elisabeta” SRL pe o perioadă de 25 de ani, partea privată avea obligația să achiziționeze instalațiile, utilajele și celelalte dotări necesare unei bune funcționări a patinoarului. În același timp însă, Primăria se obliga să despăgubească firma privată pentru toate investițiile efectuate, dacă prin acțiunile sale va împiedica desfășurarea activității acestuia. În urma denunțării unilaterale a contractului de către Primăria condusă de Petru Mărginean, reprezentanții societății comerciale au cerut în instanță despăgubiri pentru investițiile făcute și neamortizate în urma denunțării unilaterale înainte de termen a contractului. În 16 decembrie 2014, Tribunalul Hunedoara a hotărât, în urma unor expertize, că firma „Elisabeta” SRL este îndreptățită să primească de la Primăria Deva suma de 619.649 lei cu titlul de „contravaloare investiții”. De asemenea municipalitatea va fi nevoită să plătească și 9.300 de lei cheltuieli de judecată. Reprezentanții firmei private susțin că au încercat o soluționare amiabilă a problemei, dar nu au reușit să ajungă la o înțelegere cu administrația locală.

Managementul lui Mărginean duce Deva în „faliment”

Păgubirea bugetului local nu se oprește doar la suma pe care Primăria o va plăti în urma procesului cu firma „Elisabeta” SRL. Imediat după ce a reușit să-i scoată de pe piață pe foștii administratori ai patinoarului, Primăria condusă de Petru Mărginean a încheiat un contract de închiriere pentru o instalație de gheață cu firma Eurato SA, cu sediul în Odorheiu Secuiesc. Administrarea bazei sportive a fost preluată de Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală, aflat în subordinea administrației locale. Conform vechiului contract încheiat cu firma „Elisabeta” SRL, municipalitatea primea în fiecare lună de funcționare a patinoarului 20 la sută din profitul brut, dar nu mai puțin de 3.000 de euro. Ulterior suma minimă a fost majorată la 5.000 de euro. Noua administrație a Devei, condusă de primarul Petru Mărginean, a considerat suma încasată în urma exploatării patinoarului prea mică, dar a încărcat și mai mult bugetul local obligându-se să plătească firmei din Odorheiu Secuiesc o chirie de 12.500 de euro, fără TVA, pe lună, pentru instalația de gheață și 123 de perechi de patine. Conform declarațiilor primarului Petru Mărginean făcute recent într-o conferință de presă, patinoarul administrat de municipalitate produce pierderi însemnate bugetului local. Nici devenii nu sunt mulțumiți de preluarea patinoarului de către municipalitate în condițiile în care suprafața efectivă a gheții a fost redusă cu două treimi. În momentul de față instalația frigorifică veche care ar putea asigura gheața pentru întreaga suprafață a platformei betonate se află la dispoziția municipalității, care preferă să folosească echipamentele închiriate și mult mai puțin performante.