glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Bilanţ negru: 19 morţi şi peste 100 de răniţi grav pe şoselele din judeţ. În prima jumătate a acestui an a crescut numărul accidentelor provocate de distragerea atenţiei şoferilor

Serviciul Rutier din cadrul IPJ Hunedoara publică un bilanţ al primului semestru din acest an în care se arată că numărul de evenimente a fost ţinut „sub control” prin acţiuni preventive, dar în care „preocupările de natură a distrage atenţia conducătorilor auto” (de exemplu vorbitul la telefon, navigatul pe smartphone sau citirea-trimiterea de mesaje – n.red.) au ajuns pe locul trei în clasamentul general al cauzelor accidentelor grave.

Numărul total al accidentelor rutiere grave, în primele şase luni ale anului, a fost de 98. În urma lor 19 persoane au decedat şi 106 au suferit leziuni grave. 23 dintre accidente au fost provocate de viteza prea mare pentru condiţiile de drum. În 12 cazuri a fost vina exclusivă a pietonilor. Interesant este că distragerea atenţiei de la condus a ajuns pe poziţia a treia a nefericitului clasament. Este vorba despre şoferi care, de exemplu, vorbeau la telefon, citeau mesaje sau trimiteau mesaje. Bicicliştii au fost şi ei la originea a 10 accidente grave, în timp ce alte 10 evenimente de acest fel au fost provocate de şoferi care nu au acordat prioritate pietonilor aflaţi pe trecere.

Amenzi cu miile

Tot în primul semestru al anului poliţiştii rutieri din judeţ au dat peste 22.000 de amenzi şi au reţinut mai bine de 1.500 de permise de conducere. Peste 8.500 de amenzi au fost administrate pentru depăşirea limitelor de viteză, iar aproape 1.500 pentru traversări neregulamentare ale pietonilor. 73 de şoferi s-au ales cu dosare penale pentru că au condus sub influenţa alcoolului iar alţi 76 pentru că s-au urcat la volan fără să aibă acest drept.

Permisele de conducere suspendate au avut drept cauze, cel mai adesea, depăşiri ale limitelor de viteză cu mai mult de 50 de km/h, depăşiri în zona sau situaţii interzise de lege şi neacordări de prioritate.
Pe de altă parte, pentru aproape 500 de autovehicule au fost reţinute certificatele de înmatriculare din cauza unor grave defecţiuni tehnice constatate în trafic

O vară cu şi mai multe controale în trafic

„Întrucât în perioada estivală se estimează o creştere a cotelor de trafic pe principalele artere rutiere, acţiunile cu caracter preventiv ale poliţiştilor rutieri vor continua şi în perioada următoare, în scopul creşterii gradului de siguranţă rutieră şi a menţinerii trendului descendent al numărului de evenimente rutiere grave.

Având în vedere particularităţile perioadei estivale, polițiștii rutieri vor intensifica activităţile în trafic, la orele de vârf, pe principalele artere rutiere şi în zonele turistice, precum și pe traseele de acces către acestea. Acţiunile poliţiştilor vor viza, în principal, prevenirea accidentelor și a blocajelor rutiere, fluidizarea și controlul circulației rutiere, dar şi depistarea și sancționarea participanților la trafic care încalcă prevederile legale privind circulația pe drumurile publice” se arată într-un comunicat al IPJ Hunedoara.