glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

„Banda tricoloră română”, expusă la Palatul Magna Curia

„Banderola tricoloră română” este exponatul lunii decembrie la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. Banderola cu cele trei culori ale steagului românesc a fost purtată la Adunarea Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, de către port-drapelul Gărzii Naționale din Orăștie, locotenentul Valeriu Pascu, din Săcărâmb, județul Hunedoara.
Exponatul de la MCDR Deva aduce în atenție evenimentul istoric crucial pentru istoria românilor, petrecut la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918, când „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească” decreta „unirea acestor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii, cu România”. Banderola a intrat în colecțiile muzeului din Deva în anul 1978 și a fost donată alături de alte obiecte care i-au aparținut lui Valeriu Pascu, majoritatea legate de evenimentele istorice trăite în preajma anului 1918: decorații, uniforma militară purtată în calitate de căpitan în Armata Română, fotografii, cărți etc. Lungimea banderolei este de 36 cm, lățimea de 3 cm, iar pe culoarea galben, Pascu a lăsat scris următorul text: „1 Decembre 1918. Alba Iulia Lt. V. Pascu”.
Valeriu Pascu este unul dintre românii din Transilvania care au luptat în Primul Război Mondial sub comanda Monarhiei austro-ungare și care, întors la Orăștie, a contribuit la organizarea activității Gărzii Naționale Române din localitate și la desfășurarea în bune condiții a alegerii delegaților din Orăștie pentru Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Apoi a participat în calitate de locțiitor al comandantului și ca port-drapel, la adunare.

Back to top button