glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Atenție, fermieri! APIA a început controalele în teren

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Hunedoara a demarat controalele la fermierii care au depus cererile unice în campania din acest an. Potrivit inspectorilor APIA, din eșantionul de control fac parte aproximativ 3.000 de fermieri hunedoreni.

Până la 1 octombrie, APIA va desfășura controlul în teren. Inspectorii vor verifica dacă fermierii care au cerut subvenții au în teren ceea ce au declarat în documente. În caz contrar, riscă să fie sancționați, să piardă subvențiile sau chiar să plătească valoarea ajutorului financiar pe care trebuia să o încaseze. De asemenea, funcționarii din cadrul APIA vor verifica corespondența suprafețelor utilizate înscrise în adeverință cu cele declarate în cererea unică depusă până pe data de 15 mai. În urma verificărilor, inspectorii notifică, după caz, fermierii pentru clarificări suplimentare, în urma cărora se decide dacă sunt necesare măsuri corective de reducere a suprafeței declarate. „Din județul Hunedoara, 2.912 fermieri fac parte din eșantionul de control. În cazul unui număr de 905 fermieri controlul pe teren se va face prin metoda clasică, iar 2.007 fermieri vor fi verificați prin teledetecție. Verificările în județ au început chiar de luni și rugăm fermierii să pregătească și să ne pună la dispoziție caietele de agromediu”, au declarat reprezentanții APIA Hunedoara.

Obligațiile fermierilor și ale inspectorilor APIA

Fermierii selectați la control sunt obligați să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei, să prezinte acestora informații și documente legate de obiectul controlului și să delimiteze parcelele, la fața locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înființată aceeași cultură. Dacă fermierul nu poate fi prezent la momentul controlului, acesta este obligat să împuternicească o altă persoană, în baza unei declarații pe propria răspundere și a unei copii după buletinul sau cartea de identitate, documente care vor fi anexate dosarului de control. La polul opus, inspectorii APIA trebuie să prezinte scopurile controlului, să facă referire la informațiile asigurate în timpul informării fermierului cu privire la realizarea controlului, să solicite fermierului accesul în exploatație pentru verificarea magaziei, platformei cu gunoi de grajd, utilizării apei pentru irigat etc., dar și să solicite fermierului, acolo unde este cazul, informații și documente referitoare la control. Inspectorii sunt obligați să execute fotografii digitale pentru a documenta realizarea controlului. În cazul în care nu este de acord cu concluziile controlului în teren, fermierul poate refuza semnarea raportului de control și poate depune contestație cu privire la concluziile acestui raport.