glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Anii trec, clădirea din parc rămâne

Povestea demolării clădirii din Parcul Corvinul se complică. Din nou.

Deşi are o sentinţă definitivă pentru demolare emisă încă din 2015, Primăria Hunedoarei nu a reuşit nici acum să ajungă la faza lucrărilor effective pentru desfiinţarea construcţiei ridicată ilegal în Parcul Corvinul, în urmă cu mai bine de 10 ani. Acum s-a constatat că e nevoie de un proiect şi pentru demolare.

În luna noiembrie a anului 2015, primarul Hunedoarei de la acea vreme, Viorel Arion, estima că lucrările de demolare a clădirii din parcul amintit vor începe în primăvara lui 2016. N-a fost aşa pentru că nu erau epuizate toate posibilităţile juridice în această cauză. Avocaţii proprietarului au mai încercat să împiedice executarea sentinţei şi au iniţiat în instanţe acţiuni care să limiteze, practic, pagubele unui parteneriat păgubos atât pentru investitor cât şi pentru municipalitate. Pe parcursul anului 2017, disputele juridice păreau a-şi fi epuizat orice şansă de a se prelungi. În februarie 2018, actualul primar al Hunedoarei, Dan Bobouţanu făcea, la rându-i, un „pronostic” privind începerea lucrărilor prin care clădirea să dispară din spaţiul care a fost, decenii la râd, cel mai frumos parc din oraş. Spunea că sunt şanse ca acestea să înceapă în primăvara lui 2018. Nu au început nici acum şi nu se ştie dacă vor începe nici în primăvara anului viitor.

O ultimă consultare a juriştilor

„Eu cred că s-a pornit prost cu acea acţiune a Primăriei în instanţă prin care s-a cerut demolarea clădirii. Mai cred că decizia de iniţiere a unei acţiuni în instanţă prin care să se ceară demolarea a fost rezultatul unui conflict al orgoliilor dintre fostul primar şi proprietarul clăirii care era chiar coleg de partid de-al său şi a fost o vreme consilier local. Sunt convins că ar fi fost mai bine dacă am fi încercat să trecem clădirea în legalitate, chiar dacă asta ar fi însemnat reducerea dimensiunilor ei, pentru că acolo s-ar fi pretat foarte bine mutarea Bibliotecii Municipale şi crearea unui loc de joacă pentru copii, în spaţiul principal de la parter. Când am devenit primar, demersul juridic era deja aproape finalizat şi nu mai era cale de întoarcere. Chiar vineri (19 octombrie 2018 – n.red.) am mai întrebat o dată compartimentul juridic dacă mai există vreo altă variantă, în afara demolării. Mi s-a răspuns că, în mod absolut, la ora actuală nu ma există vreo altă posibilitate. Peste câteva zile începem procedura de licitaţie pentru desemnarea firmei care să facă proiectul tehnic pentru desfiinţarea construcţiei, firmă care, dacă nu greşesc, va trebui să ne facă şi o estimare maximală a costurilor pentru demolare”, a declarat primarul Dan Bobouţanu.

Etape neprevăzute şi dileme mai noi

Până să ajungă la demolare, Primăria Hunedoarei mai are de trecut o serie de etape. Una dintre ele a apărut oarecum surprinzător pentru toţi cei neavizaţi în domeniu: e nevoie de un proiect tehnic pentru acţiunea în sine de desfiinţare a construcţiei. Aşadar, e nevoie şi de o licitaţie. Apoi se va organiza o a doua licitaţie, dar pentru desemnarea firmei care să efectueze lucrările. Cea mai mare dilemă a Primăriei este însă cum să procedeze în ce priveşte plata serviciilor de demolare. Dacă plăteşte „cu banii jos” demolarea, s-ar putea trezi apoi că nu mai are de la cine să îi recupereze. Sentinţa emisă de judecători spune că proprietarul trebuie să facă demolarea pe cheltuială proprie (lucru greu de crezut că se va întâmpla vreodată), dar dă şi Primăriei posibilitatea de a efectua lucrarea, urmând ca instituţia amintită să solicite apoi contravaloarea cheltuielii. Firma care deţine imobilul este însă în lichidare, aşa că şansele de „reuşită” ale primei variante sunt aproape nule. O a doua variantă ar fi ca Primăria să găsească o firmă dispusă să demoleze clădirea şi să accepte, în loc de bani, ca modalitate de plată, materialele de construcţii ce pot fi recuperate din clădire, după cum spune şi primarul Bobouţanu. Şi această soluţie s-ar putea solda cu noi dispute în instanţă.

Citește și:

https://glasul-hd.ro/cladirea-din-parcul-corvinul-se-doreste-a-fi-demolata-la-primavara/