Pui mexican cu sos de ciocolată

Astăzi vă prezentăm preparat delicios specific bucătăriei mexicane! Această rețetă suculentă de pui mexican cu sos de ciocolată este unul dintre mâncărurile preferate atât de locuitori cât și de turiști.
Ingrediente :
Compoziție
- 3 linguri ulei
- 8 pulpe pui AVIS 3000
Sosul De ciocolata
- 1 ceapă tocată
- 1 ardei gras verde curățat de semințe și tăiat cubulețe
- 1 ardei capia curățat de semințe și tăiat cubulețe
- 3 căței de usturoi tăiați mărunt
- 2 linguri chilli pudră
- 2 linguri chimion măcinat
- 400 gr roșii coapte, curățate de pieliță și tăiate cubulețe (se păstrează sucul)
- 1/4 cană stafide
- 1 linguriță sos Tabasco
- 1 lingură sos de roșii pentru friptură sau ketchup (tradițional se folosesc 2 ardei iuți chipotle în sos adobo)
- 1 cană supă de pui
- 1 cană bere neagră
- 2 linguri unt de arahide
- 2 linguri zahăr
- 1 lingură sare
- 60 gr ciocolată menajeră tăiată mărunt
Garnitura
- pentru servire orez fiert, tortille calde, smântână și coriandru proaspăt tocat mărunt
Untul de arahide
- 2 căni arahide prăjite decojite
- 2 – 4 linguri ulei de arahide (sau de floarea soarelui)
- după gust sare
Mod de preparare
- Se coc roșiile într-o tigaie neaderentă sau pe grătarul de aragaz, se curăță de pieliță, se taie cubulețe păstrând sucul și se pun într-un castronel.
- Se încinge într-o tigaie, uleiul, la foc mediu , se rumenesc pulpele de pui pe ambele părți, apoi se pun într-un castron acoperit.
Sosul de ciocolată
1.În aceeași tigaie, se călește ceapa, ardeiul gras, ardeiul capia și usturoiul amestecând până când legumele se înmoaie și își schimbă puțin culoarea.
2.Se adaugă praful de chili, chimionul și scorțișoara și se mai lasă pe foc 3 minute, amestecând ușor.
3.Se adaugă roșiile, stafidele, 1/2 linguriță de sos tabasco, 1/2 lingură ketchup, sos de roșii pentru friptură, supa de pui strecurată, berea, untul de arahide, zahărul și sarea.
4.Se aduce la fierbere și se lasă pe foc 20 min., amestecând continuu.
5.Se pune sosul rezultat într-un mixer electric , se adaugă ciocolată și se omogenizează.
Prepararea puiului si servirea
1.Se pun pulpele de pui într-un tuci sau într-o oala mai adâncă, cu pereții groși, se toarnă sosul peste pui, se acoperă și se lasă la foc mic, timp de 45 de minute (până puiul este bine făcut)
2.Se servește cu garnitura de orez fiert, tortille calde, smântână și coriandru proaspăt, tocat mărunt.
3.Dacă a ieșit mai mult sos se poate pune peste orez sau poate fi păstrat în frigider.
Untul de arahide
1.Se pun alunele într-un mixer electric. Se adaugă 2 linguri ulei de arahide sau ulei de floarea soarelui.
2.Se mixează acest amestec, până capătă consistența unei paste. Dacă pare prea fad, se mai poate adăuga puțină sare și se mixează din nou.
3.Untul de arahide se păstrează într-un borcan cu capac, în frigider, cel puțin două luni.
Această rețetă nu respectă cu strictețe varianta originală. Am încercat o adaptare, care să redea cât mai fidel gustul, cu ingrediente cât mai ușor de procurat de pe piața românească.
Poftă bună!
Sursa: www.mancare.ro




