glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

„Ziua Patrimoniului UNESCO” s-a lăsat cu plângeri şi solicitări de sprijin

Consiliul Judeţean Hunedoara a ţinut să marcheze, ieri, Ziua mondială a Patrimoniului UNESCO printr-o festivitate la care au participat, pe lângă oficialităţi şi invitaţi din ţară, reprezentanţi ai celor trei situri hunedorene incluse în patrimoniul mondial. N-a ieşit foarte bine, cel puţin în ce priveşte două dintre ele: Sarmizegetusa Regia şi Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului.

Sarmizegetusa Regia este cel mai cunoscut obiectiv UNESCO din judeţul Hunedoara, pentru că a fost inclus în patrimoniul mondial încă din 1999. De fapt, Regia este doar o parte din obiectivul UNESCO, el cuprinzând toate cele şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei.

Brilinsky: „Asistăm cum istoria noastră moare”

Deşi Sarmizegetusa Regia este un exemplu de bune practici în materie de administrare, de când a intrat în grija Consiliului Judeţean, de patru ani Ministerul Culturii „doarme”, când vine vorba de a face un proiect de hotărâre privind transferul celorlalte cetăţi, Piatra Roşie, Blidaru, Băniţa şi Costeşti la Consiliul Judeţean Hunedoara, respectiv Căpâlna, la Consiliul Judeţean Alba. Asupra acestui lucru a atras atenţia şi administratorul sitului, Vladimir Brilinsky. Acesta a mai punctat: „Proiectul nostru a început acum cinci ani. Cred că va mai dura cinci ani până să ajungem la o finalitate, să spunem, care va duce Sarmizegetusa spre normalitate: un loc în care atât turismul cât şi istoria să fie respectate aşa cum trebuie.

Este înfiorător de greu să protejezi un monument UNESCO, este inuman uneori, atâta timp cât te lupţi, pe de o parte, cu birocraţia, pe de altă parte cu omul. Dincolo de hăţişul legislativ, de excesul de reglementări, dincolo de contradicţiile legislative (între legile de patrimoniu şi legile silvice), este foarte, foarte greu să ajungi la o anumită concluzie. În aceste zile stăm şi asistăm cum istoria noastră moare şi se prăvăleşte în vale din cauza arborilor care cad în zona Sarmizegetusa. Nu este normal şi nici măcar cinstit pentru un monument UNESCO.

De cinci ani căutăm soluţii, ne batem pentru ele, încercăm să determinăm schimbări legislative, dar este foarte greu. Ecourile sunt din ce în ce mai slabe şi nu cred că viitorul va suna foarte bine pentru Sarmizegetusa dacă nu se va schimba ceva”.

Judeţ unic, panouri lipsă

La festivitatea de ieri a luat cuvântul şi Alexandru Andreşanu, managerul Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului, entitate care a primit statutul de obiectiv UNESCO în 2015. A ajuns la acest obiectiv după 15 ani de muncă asiduă, timp în care a fost şi nu prea ajutată de autorităţile judeţene. „Universitatea Bucureşti alocă 50.000 de euro anual pentru administrarea parcului, iar încă 50.000 îi primim de la prieteni. Am ajuns la 80.000 de turişti, iar 70 la sută dintre ei sunt persoane cu studii superioare. 37 la sută spun că au ajuns la obiectivele din geoparc atraşi fiind, în primul rând, de Retezat, 38 la sută spun că au venit special pentru geoparc şi doar 24 la sută spun că au venit pentru Prislop. Organizăm un festival al dinozaurilor doar din banii noştri. Avem un proiect, Muzeul Dinozaurilor din Transilvania, care nu este susţinut”, a atras atenţia profesorul Andreşanu. El a mai rugat autorităţile judeţene să facă demersuri măcar pentru montarea unor panouri pe autostradă care să promoveze şi să semnalizeze existenţa celor trei situri UNESCO în Hunedoara (Sarmiz Regia, geoparcul şi Rezervaţia din Parcul Naţional Retezat). Judeţul nostru este singurul din ţară care deţine trei obiective incluse în patrimoniul mondial.