glasul-hd.ro Web analytics

43

Ziua Mondială a Biodiversității

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 22 mai 2014, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare științifică dedicată Zilei Mondiale a Biodiversității.

Atributul vieţii – biodiversitatea – este un concept modern, utilizat pentru prima dată în 1986, la Forumul Naţional de Biodiversitate – Washington.

Din anul 1993, în fiecare an, pe 22 mai, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice, pentru a marca adoptarea Convenţiei asupra Diversităţii Biologice, care a avut loc în data de 22 mai 1992 la Summitul Pământului de la Rio de Janeiro. În acest fel, se atrage atenţia tuturor locuitorilor Terrei cu privire la necesitatea conservării biodiversităţii şi la pericolul micşorării catastrofale a numărului de specii. Studii recente arată că peste 1 milion de specii sunt ameninţate cu dispariţia.

Biodiversitatea este natura în toate formele sale, constituită din toate organismele vii. Ea reuneşte toate ecosistemele, cu toate plantele, animalele şi microorganismele care le populează, dar  şi genele acestor specii şi legăturile dintre ele.

Biodiversitatea de astăzi este rezultatul a miliarde de ani de evoluţie, modelată prin procese naturale şi, din ce în ce mai mult, prin influenţa oamenilor.

De-a lungul a milioane de ani de viață pe Terra, între speciile de viețuitoare s-a creat un echilibru cu ajutorul căruia acestea au supraviețuit, au evoluat, s-au adaptat. Omul, cu civilizația materială pe care a adus-o cu el, o civilizație nu de puține ori agresivă, a scăpat adesea din vedere grija față de natură și atenția acordată păstrării acestui echilibru.

Dezvoltarea din ce în ce mai puternică a industriei, poluarea din multiple surse, schimbările climatice, toate acestea reprezintă amenințări pentru biodiversitatea de pe Pământ. Indiferența față de natură poate avea consecințe dezastruoase asupra noastră dar, mai ales, asupra generațiilor care vor veni după noi, generații cărora trebuie „să le predăm” o natură nealterată, o natură viguroasă și în deplin echilibru.  

În materialul ce va fi prezentat în faţa publicului, elevi ai colegiilor și liceelor din Deva, vor fi abordate tipurile de ecosisteme naturale existente în judeţul Hunedoara, ecosisteme în care vieţuiesc nevertebrate, amfibieni şi reptile, păsări, mamifere şi plante. La final, elevilor li se vor adresa întrebări despre cele prezentate, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.