glasul-hd.ro Web analytics

Justiție

Ziua cea mai lungă pentru Alin Simota şi Cristian Litera. Curtea de Apel Alba Iulia se pronunţă, astăzi, în cazul contestaţiei depuse de cei doi faţă de decizia magistraţilor hunedoreni de a le menţin

Au aşteptat cu nerăbdare decizia magistraţilor Curţii de Apel Alba Iulia, în speranţa că vor fi eliberaţi din arest preventiv. Au mai avut, însă, de aşteptat. Pronunţarea soluţiei, deşi a fost programată pentru ieri, a fost amânată pentru astăzi, la prânz.

Alin Simota, Cristian Litera şi Gheorghe Bota au contestat decizia judecătorilor Tribunalului Hunedoara care au menţinut măsura arestului preventiv în cazul lor. Aceştia sunt ultimii din lotul de 14 persoane cercetate în dosar care încă se mai află în spatele gratiilor. Alţi trei inculpaţi sunt cercetaţi în stare de arest la domiciliu, în timp ce restul sunt cercetaţi în libertate.

Liderul din umbră

În acest dosar, pe lângă omul de afaceri Alin Simota şi fostul bodyguard al acestuia, Cristian Litera, au mai fost trimişi în judecată alte 12 persoane. Toţi sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj în formă continuată, cămătărie în formă continuată, trafic de persoane în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în declaraţii în formă continuată, instigare la vătămare corporală gravă. Ancheta oamenilor legii a scos la inveală faptul că Alin Simota era de fapt liderul din umbră al grupării infracţionale pe care o coordona Cristian Litera.  „Din materialul probator aflat la dosarul cauzei rezultă că liderul grupării era Simota Alin, cel care transmitea ordinele către inculpatul Litera Constantin Cristian, acesta din urmă asigurând punerea lor în executare. La solicitarea lui Simota Alin, au fost executate mai multe acte de violenţă la comandă, răpiri şi şantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceştia să-şi retragă memoriile şi plângerile formulate către diverse instituţii”, precizau procurorii DIICOT.

De la Alba, la Hunedoara

Primul termen pentru judecarea pe fond a dosarului în care sunt acuzaţi omul de afaceri Alin Simota şi fostul său bodyguard, Cristian Litera, a avut loc săptămâna trecută, la Tribunalul Hunedoara. Dosarul s-a aflat, până atunci, pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, instanță care și-a declinat competența spre Tribunalul Hunedoara. Dosarul s-a aflat la judecătorul de Cameră Preliminară, care a pronunțat excepția de necompetență. A urmat procedura Noului Cod Penal, deoarece nu s-a început judecarea pe fond a cauzei, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Hunedoara în 28 februarie.

14 persoane sunt judecate în acest dosar

Astăzi (n.red. – ieri) au fost audiaţi inculpaţii, iar pronunţarea soluţiei a fost amânată pentru marţi, la ora 14:00”, Cosmin Muntean, Curtea de Apel Alba Iulia