glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Zilele Maghiare şi Festivalul Tineretului debutează în acest weekend

Concerte, târguri meşteşugăreşti, dansuri populare maghiare, expoziţii de artă, simpozioane, evenimente culturale şi alte multe activităţi vor avea loc în judeţul Hunedoara în perioada 1 – 10 mai. Manifestările fac parte din cadrul a două mari evenimente: Zilele Maghiare şi Festivalul Tineretului.

În acest an, motto-ul sub care se vor desfăşura „Zilele Maghiare din judeţul Hunedoara” este „25 de ani pentru cei de 25 de ani”. Manifestările debutează astăzi şi se vor desfăşura timp de 10 zile în 11 localităţi din judeţ, oferind aproape 50 de evenimente şi programe culturale şi de petrecere a timpului liber. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în 1 mai, la ora 16, în faţa Casei de Cultură din Hunedoara, unde se va desfăşura un spectacol de muzică şi dans popular. În aceeaşi zi, de la ora 18, în sala mare a Casei de Cultură din Hunedoara va avea loc decernarea premiilor „Barcsay Ákos”, ceremonie care va fi urmată de un concert de muzică rock. La eveniment va participa Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zákonyi Botond. Potrivit organizatorilor, în acest timp, locuitorii judeţului Hunedoara vor avea ocazia să guste nu doar din preparatele tradiţionale ungureşti, ci şi din cultura, arta, dansul şi literatura maghiară. Conform tradiţiei, va fi preparat un gulaş uriaş, iar reprezentanţii comunităţii maghiare vor organiza lansări de carte, expoziţii, târguri meşteşugăreşti, simpozioane, campionat de şah, diverse concursuri, teatru, dans popular maghiar, vals flash mob dar şi o serie de concerte de toate genurile.

Hara şi Vunk concertează la Festivalul Tineretului

Timp de trei zile, începând de astăzi şi până duminică, va avea loc Festivalul Tineretului în Hunedoara. Evenimentul se află la cea de-a treia ediţie şi promite hunedorenilor trei zile de petrecere şi o serie de surprize. Festivalul este organizat de Primăria municipiului Hunedoara şi potrivit organizatorilor spectacolele de muzică şi dans vor începe la ora 19.00 în fiecare zi, scena fiind ampalsată pe Bulevardul Dacia. Astăzi, vor urca pe scenă trupe de dans din municipiu, iar seara se va încheia cu un recital al trupei QUAS. În cea de-a doua seară, vor avea loc recitalurile Biancăi Ioniţă şi a celor de la Hara şi Vunk. Ultima zi a festivalului este rezervată folclorului românesc. Artiştii Ansamblului Folcloric „Haţegana” vor întreţine atmosfera pentru hunedoreni, iar seara va fi încheiată de Cornelia şi Lupu Rednic.