glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Zilele Maghiare în județ, încheiate la Deva cu un festin culinar

Ediţia a VI-a a „Zilelor Maghiare din Judeţul Hunedoara” s-a încheiat, în weekend, la Deva, cu un adevărat festin culinar al cărei „vedetă” a fost, ca de obicei, gulyás-ul gătit la ceaun, în aer liber. Evenimentul a pus capăt astfel unor manifestări care au avut loc în cele mai importante orașe din județ, între 1 și 9 mai.

Organizatorii au pregătit o serie de evenimente care au descris istoria, cultura, originalitatea și valorile tradiționale ale comunității maghiare. Astfel, s-au desfășurat o serie de evenimente culturale și artistice și numeroase competiții sportive dedicate maghiarilor din județ și nu numai. Sâmbătă, la Deva, gulyás-ul a fost la mare căutare. Izabela Lengyel, una dintre gospodinele care a gătit la ceaun gulyás-ul din Piața Unirii, povestește că rețeta este una veche, păstrată de ani buni în familia ei. Secretul din spatele unui preparat ideal? Răbdarea! „Am fost încântați că timp de zece zile în județ s-au desfășurat zilele maghiare, iar oamenii au putut vedea cât de bogată și frumoasă este cultura noastră. Azi însă, ne-am adunat aici să gătim celebrul gulyás. Eu l-am făcut după o rețetă veche din familia noastră. Ingredientele principale ceapa, care îi dă un gust aparte, picioarele de porc, care îi dau o anumită consistență, rasolul de vită, carne de porc și ardei. Secretul acestui preparat constă în răbdare. Nu trebuie făcut pe fugă, trebuie lăsat să fiarbă la foc mic. Bineînțeles, alături de pasiune”, precizează gospodina. Pe lângă aceste delicii culinare, curioșii și-au mai putut delecta papilele gustative cu clătite, langoși, dar și cu la fel de celebrul kürtőskalác.
 

Loading...