glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Zid de sprijin reabilitat la Castel

În zilele următoare se aşteaptă finalizarea lucrărilor de reabilitare a zidului de sprijin din curtea exterioară a Castelului Corvinilor. Din cauza rădăcinilor castanilor care au crescut între clădirea administrativă a Muzeului „Castelul Corvinilor” şi zidul de sprijin situat lângă aleea de acces spre podul edificiului, mai multe blocuri de piatră riscau să cadă oricând peste turişti.

„Rădăcinile copacilor, pur şi simplu, împingeau zidul de sprijin. Intervenţia era mai mult decât necesară pentru că zidul putea oricând, Doamne fereşte, să cadă peste cineva care vizita Castelul. S-a turnat un nou zid de beton, peste care se amplasează din nou bucăţile vechi de piatră, astfel încât să se revină la aspectul original. Mai bine de 90 la sută din lucrare este finalizată, iar eu chiar cred că ea va fi terminată în termen de câteva zile”, spune administratorul Castelului Corvinilor, Dan Bera.

Proiect cu aviz de la Minister

Consiliul Local are pe ordinea de zi a şedinţei sale de mâine rectificarea bugetului Primăriei pe anul în curs, iar una dintre modificări se referă la obiectivul de investiţii amintit. Conform propunerii primarului, 94.000 de lei (mare parte luaţi de la obiectivul de investiţie referitor la skatepark-ul plănuit pentru zona Stadionului) se alocă lucrării de la castel. Managerul Muzeului „Castelul Corvinilor", Costin Tinca, precizează că nu e vorba de vreo suplimentare a sumei contractate iniţial, ci de repararea unei erori comise la bugetarea iniţială a lucrării. „Iniţial, pentru acest zid s-au prevăzut 100.000 de lei, însă devizul de lucrări a arătat că e nevoie de mai mulţi bani. Anul trecut s-au făcut măsurători, proiecte, descărcări arheologice şi a fost nevoie să obţinem şi o aprobare a Ministerului Culturii. Pe scurt, s-au urmat toţi paşii legali. Zidul vechi, făcut prin anii '60, nu avea deloc fundaţie. Acum are o «inimă» de beton, structura fiind acoperită cu aceeaşi piatră veche", adaugă Tinca.