glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Zi cu ghinion pentru inculpaţii în dosarul utilajelor furate din UE

Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au decis, ieri, să menţină măsura arestării preventive a celor 11 inculpaţi, judecaţi în stare de arest preventiv, în „dosarul utilajelor furate din state ale Uniunii Europene”.

Conform purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, „Curtea de Apel Alba Iulia a dispus menţinerea măsurii arestării preventive a celor 11 inculpaţi, judecaţi în dosarul cunoscut ca «dosarul utilajelor furate din state ale Uniunii Europene», în stare de arest preventiv şi a respins cererile acestor inculpaţi de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura de a nu părăsi ţara”. Următorul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 9 ianuarie 2012.

Trei în arest, doi în libertate

În 9 decembrie, în dosarul disjuns din acest dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea celor cinci inculpaţi, care au recunoscut săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată, la pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi patru ani de închisoare cu executare. Cu privire la cei trei inculpaţi condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu executare, ce fuseseră judecaţi în stare de arest preventiv, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus menţinerea măsurii de arestare preventivă.
Inculpaţii sunt acuzaţi în principal că fac parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave din state ale Uniunii Europene. Aceştia identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau depozitate de către proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS, după care utilajele erau sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverşi tăinuitori şi apoi valorificate pentru importante sume de bani.