glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Zeci de piromani din Livadia, în atenţia poliţiştilor

Zeci de localnici din satul Livadia, comuna Baru, riscă amenzi usturătoare pentru incendierea vegetaţiei uscate ce acoperea mai multe hectare de teren. Aceştia sunt cercetaţi de poliţişti pentru infracţiuni privind protecţia mediului.

Poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Baru s-au sesizat din oficiu, la sfârşitul săptămânii trecute, cu privire la faptul că mai multe persoane incendiază vegetaţia uscată în zona satului Livadia, comuna Baru, focul extinzându-se pe aproximativ o jumătate de hectar.
Ajunşi la locul incendiului, oamenii legii au identificat cinci persoane, cu vârste cuprinse între 29 şi 40 de ani, toţi din comuna Baru, proprietari ai terenului incendiat. Luaţi la întrebări de poliţişti, aceştia, după cum era de aşteptat, nu au recunoscut că au dat foc vegetaţiei. Mai mult, au încercat să scape „basma curată” şi să se „transforme” din piromani în eroi. Astfel, le-au spus oamenilor legii că incendiul a izbucnit spontan, probabil de la o ţigară aruncată neglijent şi că ei încearcă să stingă flăcările.

Alţi 30 de piromani, prinşi în acţiune

După ce au încheiat discuţiile cu cei cinci bărbaţi, poliţiştii au observat în apropierea zonei în care se aflau, alte 30 de persoane, toţi locuitori ai satului Livadia, care se pregăteau să dea foc unor grămezi de uscături. Aceştia, în grupuri formate din şase – şapte persoane, curăţau un teren destinat păşunării animalelor, uscăturile fiind adunate în grămezi pregătite pentru a fi incendiate.

Riscă închisoare sau amendă penală

În cauză, poliţiştii vor efectua cercetări pentru comiterea infracţiunii prevăzute şi pedepsite de articolul 98, aliniatul unu, punctul unu, din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 195/2005, privind protecţia mediului. Astfel, conform legislaţiei, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală de la 55.000 lei la 60.000 lei, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.