glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Zeci de incendii din cauza coșurilor de fum. O campanie pentru prevenirea accidentelor produse în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie a fost reluată, la nivel național

„Ştiaţi că o treime din totalul incendiilor la locuinţe produse în România în perioada septembrie 2012-august 2014 ar fi putut fi evitate prin simpla curăţare sau reparare a coşurilor sau a burlanelor de fum? Dar că aproape 23% din incendii au fost cauzate de utilizarea de instalaţii şi echipamente electrice defecte sau improvizate?”, sunt întrebările prin care organizatorii campaniei încearcă să tragă un semnal de alarmă privind riscurile la care se expun cei care aleg să folosească surse de energie necorespunzătoare sau nu își curăță coșurile de fum.

Organizată de compania de distribuție și furnizare a gazelor naturale, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, campania a demarat în 2012, parteneriatul între cele două instituții fiind reînnoit în această săptămână.

Sute de incendii în județ

Statisticile I.G.S.U. arată că, anual, sute de persoane îşi pierd viaţa în incendii, intoxicaţii cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor, a utilizării necorespunzătoare sau a defecţiunilor aparatelor şi instalaţiilor electrice. La nivelul județului Hunedoara, până la începutul acestei luni, s-au înregistrat 198 de incendii, cauzate de nerespectarea normelor de siguranță în utilizarea surselor de energie. Cele mai multe, 24,2 la sută, s-au produs din cauza unor instalații electrice defecte. Alte 10 la sută au fost cauzate de necurățarea coșurilor de fum. De asemenea, improvizațiile, instalațiile de gaz defecte sau acțiunile intenționate reprezintă 25 la sută din totalul acestor incendii. „Este extrem de important să prevenim înainte de a interveni şi, de aceea, e nevoie de o informare continuă a populaţiei pe teme de siguranţă pentru a reduce numărul victimelor. Campaniile de informare derulate până acum au avut un impact serios prin continuitatea şi mesajele transmise şi ne dorim ca parteneriatul între I.G.S.U. şi E.ON să continue”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. În cadrul campaniei vor avea loc, în perioada următoare, acţiuni care urmăresc să atragă atenţia în mod deosebit asupra riscurilor majore care decurg din utilizarea coşurilor de fum fără protecţie, defecte sau neprotejate faţă de elementele combustibile.

 „Activităţile de informare şi prevenire derulate în cadrul parteneriatului nu pot schimba mentalităţi peste noapte, însă poate au contribuit la salvarea unor vieţi şi la evitarea altor tragedii”, organizatorii campaniei.