glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Zeci de elemente de muniție, distruse de pirotehniști

Zeci de elemente de muniție neexplodată, descoperite de la începutul anului în diferite zone din județ, au fost distruse, ieri, de pirotehniști.

ISU Hunedoara a organizat o misiune de distrugere a muniţiei rămasă neexplodată din a doua conflagraţie mondială în poligonul de instrucţie cu destinaţie specială pentru lucrări de asanare situat la periferia municipiului Deva.

„Pirotehnicienii au distrus 57 elemente de muniţie, mai exact o lovitură de aruncător PG 2, tuburi de proiectil exploziv, cu calibrul cuprins între 20 şi 150 mm şi grenade defensive de exerciţiu. Muniţiile au fost descoperite, de la începutul acestui an, în urma excavărilor sau a lucrărilor în gospodăriile cetăţeneşti”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda.

Proiectilele au fost aşezate într-o groapă adâncă de peste 2 metri, alături de aproape 13 kilograme de trotil şi acoperite cu pământ, pentru a facilita direcţionarea schijelor sub nivelul solului.

Recomandări preventive

Pompierii pirotehniști le recomandă tuturor celor care găsesc elemente de muniție neexplodată să își ia unele măsuri de precauție precum lăsarea acesteia în locul în care a fost găsită și anunțată îmediat la 112. „Nu loviţi cu alte obiecte muniţiile, nu încercaţi să le tăiaţi sau să le demontaţi, nu predaţi muniţia la operatorii economici specializaţi în valorificarea fierului vechi și nu faceţi foc în apropierea muniţiilor neexplodate şi nu le introduceţi în foc”, au mai declarat reprezentații ISU Hunedoara.