glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Weekend de foc în judeţ. Şapte incendii de proporţii, în două zile

Pompierii hunedoreni au acţionat, la sfârşitul săptămânii trecute, concomitent, pentru lichidarea a şapte incendii care s-au manifestat în zone greu accesibile din masivele montane sau la vegetaţie uscată şi litieră de pădure.

Un incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit joi, în masivul Straja, în zona Zănoaga. La faţa locului s-a deplasat, imediat, un echipaj format din 14 subofiţeri de la
Garda de Intervenţie Uricani. După recunoaştere s-a constatat că incendiul se manifestă la vegetaţie uscată şi jnepeniş, într-un gol alpin, din zona Zănoaga şi au început procedurile de stingere. Pentru limitarea cât mai rapidă a arderii reprezentanţii ISU Hunedoara au decis suplimentarea forţelor cu un ofiţer şi 20 de subofiţeri de la Detaşamentul de Pompieri Petroşani. Pompierii hunedoreni au fost sprijiniţi şi de 12 subofiţeri din cadrul ISUJ Gorj şi şase voluntari din partea SVSU Runcu, pentru prevenirea propagării arderii pe teritoriul judeţului Gorj. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 21, însă până după miezul nopţii forţele de intervenţie au rămas în supraveghere pentru a preveni reiniţierea incendiului. Vineri, când pompierii au crezut că au scăpat de ce a fost mai greu, focul s-a reactivat, manifestându-se cu putere la vegetaţia uscată şi jnepeniş, din golul alpin. „Forţe de intervenţie, de la Detaşamentul Petroşani, alcătuite din 22 lucrători, acţionează cu tehnica specifică pentru lichidarea incendiului, munca fiindu-le îngreunată de terenul accidentat şi lipsa surselor de apă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, căpitan Anemona Doda. Având în vedere terenul accidentat şi vizibilitatea redusă, nu s-a putut estima cu exactitate suprafaţa de teren arsă, cauza incendiului fiind folosirea focului deschis în spaţii deschise.

Au luptat cu flăcările, pe munte, la temperaturi infernale

Un alt incendiu a izbucnit, vineri, în Masivul Şureanu, în zona Valea Sasului. Arderea s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, la vegetaţie uscată, litieră de conifere şi doborâturi. Pentru lichidarea incendiului, inspectorul şef al ISU Hunedoara, maior Viorel Demean, a dispus deplasarea în zona de manifestare a focarului a unui echipaj format din 20 de subofiţeri din cadrul Detaşamentelor Deva şi Hunedoara, sub comanda şefului grupei operative.
Pe raza localităţii Răpolţel, o altă ardere a fost semnalată, după-amiaza, incendiul manifestându-se pe aproximativ 20 – 30 de hectare, atât la vegetaţia uscată şi litieră, cât şi la coronament de pin. 40 de pompieri, atât de la Detaşamentul din Deva, cât şi de la Serviciile Voluntare din Simeria şi Rapolţel, au încercat din răsputeri, la temperaturi infernale, să ţină sub control acest incendiu.
La doar câteva ore de la izbucnirea incendiului de la Răpolţel, se anunţa foc la Grădiştea de Munte, la vegetaţia uscată din zona montană.
Un alt incendiu de vegetaţie uscată a fost semnalat la Petros, în comuna Baru, în operaţiunile de lichidare a acestuia fiind implicaţi cinci subofiţeri ai Gărzii de Intervenţie Baru.

Peste zece ore de luptă cu flăcările, la Ciungani

Pompierii brădeni au luptat mai bine de zece ore cu flăcările care au cuprins vegetaţia uscată în localitatea Ciungani. Arderea s-a extins la un adăpost de animale şi la litiera unei păduri de conifere. În ajutorul pompierilor brădeni au plecat colegii lor din Deva, reuşind să lichideze incendiul abia după zece ore şi jumătate, în jurul orelor 02:30.
În incendiu au ars 50 de hectare de vegetaţie uscată, un adăpost de animale şi o casă
de vară din lemn.

Incendiu în apropierea unei plantaţii de conifere

Angajaţi ai Direcţiei Silvice au anunţat, prin 112, producerea unui incendiu în Masivul Şureanu, în zona Jiguru Mare. Arderea se manifesta pe o suprafaţă de circa două hectare, la litieră şi doborâturi, în imediata apropiere a unei plantaţii de conifere cu vârsta cuprinsă între unu şi cinci ani. Un echipaj format din 20 de subofiţeri din cadrul Detaşamentelor Deva şi Hunedoara, sub comanda şefului centrului operaţional, au plecat în zona de manifestare a focarului. Forţele de intervenţie au acţionat pe tot parcursul nopţii, în condiţii extrem de dificile, din cauza terenului accidentat şi a lipsei surselor de apă. Dimineaţa arderea a fost localizată, pompierii intervenind pentru lichidarea incendiului.