glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Visul de aur mondial s-a spulberat în semifinală

Adevărata finală s-a jucat în semifinale. Este un clişeu uzitat în sport – mai ales din partea celor care au pierdut semifinala respectivă – dar de data aceasta el reflectă deplinul adevăr. În faţa Norvegiei, o echipă care are de toate, de la valori individuale excepţionale îmbinate într-un joc colectiv extraordinar până la palmares şi tradiţie clădite pe o şcoală formidabilă de handbal, naţionala României i-a opus armele ei tradiţionale şi ceva în plus de data aceasta.
Venite după un alt meci epuizant, decis tot după prelungiri şi tot după ce la sfârşitul timpului regulamentar tabela arăta 27 – 27, fetele pregătite de Tomas Ryde şi-au adunat toate resursele de energie disponibile şi au oferit o replică pe măsură, jucând de la egal la egal şi pe alocuri chiar impunând legea pe teren în faţa campioanei olimpice şi europene.

Un altfel de meci decât în grupă

„Se poate ca şi norvegiencele să înceapă să se teamă de România, pentru că şi ele sunt conştiente că nu vor mai întâlni aceeaşi echipă ca în grupă. Trebuie găsite soluţii să le anihilăm axul central, de la portar la pivot, adică punctul forte al lor. Dacă fetele noastre se vor reface până la ora meciului avem şanse, pentru că există şi la noi valori individuale de excepţie, cum e Neagu, iar cu Danemarca am arătat un joc colectiv de cel mai înalt nivel”, declara pentru Glasul Hunedoarei înainte partidei de vineri Adrian Palko, antrenorul lui Cetate Devatrans.
Şi România a arătat într-adevăr altfel decât la meciul din grupă, încheiat cu victoria norvegiencelor, 22 – 26, după o dispută în care atunci nordicele au făcut legea.

Joc foarte bun, „ciupite” de arbitraj

„Am jucat foarte bine, în special în repriza a doua, când le-am anihilat jocul lor de atac. Au fost zece minute în care Norvegia nu ne-a înscris nici un gol! Am făcut un meci foarte bun, în care România a arătat un joc colectiv extraordinar, cu un bloc solid apărare – atac. Am avut şi ghinion în ultimele secunde, când a ratat Elisei – bine, să nu înţelegeţi că o acuz în vreun fel, nu aş avea de ce! Nu ai ce să le reproşezi fetelor noastre la felul cum au evoluat, le-am depăşit la multe capitole pe norvegience, mai ales în partea a doua. Părerea mea este că ne-au „ciupit” şi arbitrii la unele faze, destule cât să facă diferenţa. S-au dictat eliminări uşoare din tabăra noastră, iar la 24 – 23 Neagu a marcat un gol perfect valabil, mingea a intrat clar în poartă, dar arbitrul aflat chiar pe linia porţii nu a acordat golul. Asta deja e rea voinţă, nu altceva. La 25 – 23, cu câteva minute înainte de final, alta era istoria meciului. Chiar şi în prelungiri, la ultima fază, a fost o forţare clară în atac, dar s-a dat fault pentru norvegience. Mai erau 20 de secunde, timp suficient pentru noi să egalăm”, a făcut pe scurt o caracterizare a semifinalei Adrian Palko.

La un pas mic de o finală mare

„S-a văzut clar extraordinarea etapizare a pregătirii realizată de Tomas Ryde. Ryde a făcut o treabă foarte bună, a urmărit să obţină forma sportivă maximă în fazele superioare ale turneului final, iar echipa s-a comportat excelent în ultima parte a competiţiei. După jocurile mai puţin reuşite din grupă, de la meciul cu Brazilia îmcoace am prestat un handbal modern de cea mai bună calitate, cu o apărare solidă, şi astfel am reuşit să contracarăm echipe foarte puternice, ca Danemarca şi Norvegia. Echipa a arătat forţă, păcat că drumul spre marea finală ne-a fost barat de neşansă, dar şi de un arbitraj nefavorabil”, a mai spus antrenorul lui Cetate Devatrans despre evoluţia per ansamblu a Naţionalei României.

Bronz în finala mică: 31 – 22 cu Polonia

Cu acelaşi 7 de bază – Ungureanu, Nechita, Buceschi, Brădeanu, Manea, Neagu, Ardean – în teren, România a făcut instrucţie cu polonezele. Meciul a apărut ca decis practic din start, pentru că după numai cinci minute Rasmussen, antrenorul Poloniei, a fost nevoit de jocul româncelor să ceară time-out, iar în minutul 8 tabela arăta deja 5 – 1. Avantajul de cinci – şase goluri s-a menţinut permanent şi la cabine s-a intrat cu un 15 – 8 liniştitor. Nici partea a doua nu a arătat altfel, diferenţa a crescut şi la mai mult de zece goluri, plusul de valoare al româncelor fiind evident. Astfel, cu patru exdevence în lot – Ardean, Ungureanu, Vizitiu şi Tănăsie – România revine de la Mondialul 2015 cu medaliile de bronz, iar Cristina Neagu cu titlul de golgeteră a competiţiei.