glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

„Virșlii de Hunedoara” luptă pentru certificare europeană la Ministerul Agriculturii

Producătorii de virșli din județ au stabilit numele comun pentru cel mai reprezentativ produs al județului – virșli – pentru care se dorește certificare europeană. Acesta este „Virșli de Hunedoara”, iar în maximum o săptămână caietul de sarcini al produsului va fi depus la Ministerul Agriculturii, unde va sta în opoziție trei luni.

Ministerul Agriculturii vrea să înregistreze la Bruxelles alte 14 produse românești cu indicație geografică protejată (IGP), pe lângă cele patru pentru care România a obținut deja recunoașterea europeană. Printre acestea se numără și „Virșli de Hunedoara”, un produs unicat și reprezentativ pentru județ. Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură Hunedoara, procesul de certificare a virșlilor la nivel european decurge fără probleme, dar „lupta” pentru protecția europeană a virșlilor de abia acum începe, pentru că în maxim o săptămână caietul de sarcini al produsului va fi depus la ministerul de resort unde va sta trei luni în opoziție. „După cum știți, cinci producători de virșli – doi din Sălaș, unul de la Bârsău, unul de la Brad și unul de la Deva – s-au asociat, au ajuns la un consens și sunt dispuși să lucreze <cot la cot> pentru ca acest produs să fie recunoscut şi protejat în comunitatea Uniunii Europene. În plus, au stabilit o rețetă comună și numele produsului, care va fi <Virșli de Hunedoara>, iar în maxim o săptămână sperăm să depunem caietul de sarcini la minister. Eu îmi doresc să fac acest lucru până în 15 octombrie, dar nu știu dacă ne încadrăm, pentru că au mai apărut tot felul de chestii noi pe care trebuie să le notăm. Important este că cei mai importanți pași au fost făcuți (am adunat toate datele, toate izvoarele istorice, rețetele virșlilor etc.) iar după ce vom depune caietul de sarcini la minister să vedem ce se va întâmpla în cele trei luni în care va sta în opoziție (adică va putea fi contestat de oricine). După aceea, va trebui să îl depunem mai departe la Uniunea Europeană, unde tot așa, va sta în opoziție șase luni. Deocamdată suntem doar la început de drum, dar este lăudabil faptul că producătorii au ajuns la un consens, doresc certificarea virșlilor la nivel european și cu toții ne <luptăm> pentru ca acest lucru să fie o realitate”, a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Hunedoara, Călin Petru Marian.

2 Comments

  1. De cand ma stiu eu de 40 de ani Virsli sunt si au fost doar in Brad adica ,,Virsli a` la Brad,, in rest sunt carnati pe mat de oaie sau cabanosi,cei din Salasi sa stea cu carnatii lor de oaie in banca lor si ea dati voi istoria lor inapoi sa vedeti reteta mama a Virsli-lor de Brad ,nici macar nu ar avea voie sa fie pic de gram de carne de oaie cum le fac cei din Salasi si din alte parti.Principala carne in Virsli este carnea de CAPRA si stiu reteta de la tatal meu care de mai bine de 30 de ani face Virsli ,unul care a mai ramas din Vislarii din Brad renumiti pe vremuri.
    Multi fac Virsli doar pentru beneficiu si afacere nu din pasiune,un kg de Virsli curat dupa o reteta veche nu o sa gasiti produsul la 25-35 de lei niciodata,deoarece sunt costurile foarte marisi ce este bun si original trebuie sa stim ca, este scum,orice,de exemplu 1kg de Virsli dupa reteta veche si curata se ridica cu costurile peste 48 de lei si poate ajunge pana la 60 de lei la clienti.