glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Viitorul clădirii din parc încă se judecă

Cu toate că deţine o hotărâre definitivă prin care este dispusă demolarea clădirii din Parcul Corvinul, din Hunedoara, Primăria oraşului nu poate estima când şi în ce condiţii se va ajunge efectiv la executarea sentinţei. Între Primărie şi firma care deţine clădirea, disputele în instanţă s-au intensificat, în ultimul an.

Anul trecut Primăria Hunedoarei a avut câştig de cauză în dosarul în care a cerut anularea parteneriatului cu societatea Proiect Design SRL, încheiat în 2005 şi soldat, până la urmă, cu un parc neîngrijit şi o clădire intrată în paragină. Sentinţa a rămas definitivă. La începutul acestui an, Proiect Design SRL a apelat la căi excepţionale de atac în încercarea de a-şi apăra cauza până la capăt şi, probabil, pentru a-şi limita pierderile, mai ales că sentinţa definitivă iniţială prevedea demolarea clădirii pe cheltuiala deţinătorului.

Termen imposibil de prevăzut

Pe de o parte, prin căi legale, firma privată încearcă să împiedice demolarea. A pierdut la instanţa de fond, iar dosarele privind acest demers sunt în fază de apel la Tribunalul Hunedoara.

Pe de altă parte, Proiect Design SRL a dat în judecată Primăria Hunedoarei solicitând daune, în principal contravaloarea clădirii. Aceasta urmează să fie stabilită printr-o expertiză dispusă de Tribunalul Hunedoara, instituţie care, în acest proces, joacă rolul primei instanţe. În această cauză, s-a stabilit, iniţial, o taxă de timbru în valoare de 23.700 de lei, valoare care, cu încuviinţarea instanţei, a fost apoi redusă la jumătate. Din acest dosar a fost disjuns un altul care are ca obiect „asigurare dovezi”, după cum stă afişat pe portalul instanţelor.

Reprezentanţii Primăriei Hunedoara spun că sentinţa de demolare a clădirii este executorie, în continuare, însă executarea silită este un proces care durează, deoarece presupune mai mulţi paşi legali ce trebuie parcurşi.