glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Victorie „de serviciu”. Cetate Devatrans – CSU Oradea 43 – 16 (22 – 7) (GALERIE FOTO)

Întâlnirea de sâmbătă de la Haţeg se înscria din start în categoria celor cu o favorită certă. În condiţiile în care se întâlneau ocupanta locului 2 cu penultima clasată, era evident că nu se punea decât problema scorului.

Detaşare la pas

Şi meciul a confirmat în totalitate „calculul hârtiei”, oaspetele din Oradea ţinând aproape pe tabelă preţ de numai două minute, până la 2 – 1. După care s-a făcut rapid 6 – 1, iar apoi diferenţa pe scor nu a făcut altceva decât să crească în mod constant: 8 – 3 (minutul 10), 11 – 4 (min. 13), 14 – 5 (min. 18), pentru ca de la 15 – 7 (min. 21) devencele să înscrie de şapte ori la rând fără să primească gol.
Am putut vedea în aceste 30 de minute un prim 7 al lui Cetate destul de omogen, cu relaţii de joc care arată promiţător, cu trasee bine desenate şi cu o apărare agresivă în sensul bun al cuvântului, însă nici un moment handbalistele devence nu au lăsat impresia că apasă pe acceleraţie, ci că „se joacă” mai mult cu nişte adversare care au avut în dese rânduri probleme elementare în mânuirea balonului (mingi scăpate în aut, paşi, pase trimise complet aiurea). Să remarcăm totuşi randamentul bun al portăriţei Savko, reuşitele lui Nica, Abed Kader, Malac, Polocoşer, Stîngu, bine coordonate din teren de Şovar, golurile distribuite echilibrat de pe pivot, interi şi extreme, dovadă că s-a urmărit mai mult exersarea unor scheme de joc decât scorul în sine.

Aceleaşi probleme după pauză

După reţeta deja exersată la Cetate Devatrans, în partea a doua a meciului au avut ocazia să evolueze şi celelalte componente ale lotului, în condiţiile în care şi adversarul, şi scorul (15 goluri avantaj la pauză) au permis acest lucru. În ciuda poftei de joc arătate de Şelever – 8 goluri înscrise – şi Bălănoiu, cu Polocoşer şi Abed Kader în continuare în vervă şi rămânând pe teren în cea mai mare parte a timpului, faza de apărare a început să scârţâie. A fost nevoie să iasă la rampă Savko, cu 10 mingi parate în această perioadă, dintre care două aruncări de la 7 metri, pentru a suplini scăderea aportului coechipierelor în defensivă. A existat şi o mini-cădere în joc, când orădencele au înscris de trei ori consecutiv, ajungând de la 31 – 9 la 31 – 12 şi determinându-l pe Adrian Palko să ceară time-out. În rest, partida a curs fără nici un fel de emoţii spre deznodământul previzibil încă de la primul fluier al arbitrilor timişoreni Ghiocel şi Rotundu, care au condus un meci fără nici un fel de probleme.

Mai sunt lucruri de pus la punct

Dacă privitorul de pe margine poate vedea meciul într-un fel, tehnicianul de pe bancă are cu totul alte repere şi alte criterii de apreciere. „Nu pot spune că sunt mulţumit. Încă ratăm foarte mult, în situaţii clare de a marca. Trebuie să tratăm altfel aceste faze, cu mai multă concentrare şi seriozitate. Asta vreau să le fac să înţeleagă pe fete, să le motivez să se concentreze la joc şi în faţa unui adversar care nu le pune probleme. Nici faza de apărare nu a mers aşa cum am dorit, mai ales după pauză, când am fost depăşite foarte uşor în destule rânduri. Am primit iarăşi prea multe goluri”, a declarat Adrian Palko „la cald” în finalul partidei pentru „Glasul Hunedoarei”.
Desigur, nu sunt numai lucruri negative de spus – ar fi şi imposibil, la o victorie la un asemenea scor şi de o asemenea manieră. Există câteva plusuri de remarcat, dintre care antrenorul lui Cetate a menţionat faptul că “atunci când realizăm viteza de pasare aţi văzut că ajungem foarte uşor în situaţii de finalizare şi e simplu să înscriem. În prima repriză şi apărarea a mers ceva mai bine, am primit doar şapte goluri”. Deşi tehnicianul devencelor nu a dat nume dintre elevele sale, merită evidenţiată prestaţia portarului Savko, care a apărat 17 mingi pe tot parcursul partidei, inclusiv trei aruncări de la 7 metri, agresivitatea pozitivă din apărare în prima parte a meciului şi pofta de joc a extremelor, în condiţiile în care a fost mult exersat în mod evident şi jocul pe contraatac. Nu am uitat desigur nici aportul consistent în joc al componentelor liniei de 9 metri din prima repriză, când au făcut legea pe teren de o manieră categorică.

CETATE DEVATRANS:
Savko 17 intervenţii bune, Poenaru – Nica 7 goluri (3 din 7 metri), Polocoşer 6, Abed Kader 6, Şovar 1, Malac 4 (1), Stîngu 4, Bălănoiu 3, Lazea 2, Bobiţ 2 (1), Şelever 8, Seraficeanu 

Etapa viitoare, Cetate Devatrans se deplasează la Arad pentru întâlnirea cu ACS Avram Iancu Arad, „lanterna” campionatului, adică o partidă de aceeaşi factură ca şi cea cu Oradea. Este încă un bun prilej pentru handbalistele pregătite de Adrian Palko de a se antrena în condiţii de meci oficial şi de a pune la punct schemele tactice necesare unor partide mult mai încărcate din punct de vedere al calităţii replicii adversarelor.

Surprize în etapa 13

Pe lângă victoriile previzibile ale lui Cetate Devatrans cu CSU Oradea şi CSM Bistriţa cu ACS Avram Iancu Arad, scor 51 – 10, sâmbătă s-au mai jucat în seria B a Diviziei A şi meciuri de cu totul altă factură. CSU Reşiţa a învins ocupanta locului 3 înaintea acestei etape, CSM Slatina, cu un 34 – 29 surprinzător. O semisurpriză s-a înregistrat şi la Timişoara, unde CS Universitatea de Vest a remizat cu SCM Piteşti, 28 – 28, după ce a avut un avantaj de nouă goluri la pauză! Într-un alt joc echilibrat, ACS Sepsi Sf. Gheorghe a dispus de SC Mureşul Tg. Mureş cu 27 – 25.