glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Veteranii turismului trag un semnal de alarmă în ceea ce privește Ținutul Pădurenilor

Președintele Asociației „Veteranmont” din Craiova, Brânzan Constantin, semnalează câteva probleme legate de ofertele turistice ale Ținutului Pădurenilor, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora.

Membrii Asociației au făcut săptămâna trecută o vizită în zona Ghelari – Bunila și au constatat anumite „scăpări” ale autorităților publice sau ale entităților care gestionează obiectivele turistice din zonă. Drept urmare, președintele Asociației „Veteranmont” a sugerat în scrisoare câteva idei de îmbunătățire a serviciilor turistice și de promovare a zonei.

„Oamenii se miră cum s-a putut concepe aşa ceva”

„În perioada 19 -21 ianuarie anul curent Veteranmont România a derulat o nouă acţiune de documentare şi agrement în zona Ghelari – Bunila şi a constatat că s-au făcut progrese serioase în promovarea obiectivelor turistice din zonă, dar este loc şi de mai bine. Iată un exemplu grăitor: Casa memorială  a marelui rapsod al Ardealului <Drăgan Muntean> din Poeniţa Voinii nu este pusă în valoare aşa cum ar merita. Cu un minim de efort financiar ar putea fi instalat un sistem audio, astfel  încât vizitarea edificiului să se facă pe fascinanta muzică a rapsodului. Se pot realiza DVD-uri cu muzica lui, se pot tipări ilustrate cu el sau cu obiecte din patrimoniul <Drăgan> care pot  fi  valorificate prin vânzare turiştilor ce bat drumuri lungi pentru a ajunge până aici, un comentariu autorizat şi înregistrat pe bandă magnetică să poată fi auzit în timpul vizitării sau procurat contra-cost. Un număr de telefon şi o adresă unde poate fi găsit custodele care să deschidă muzeul  trebuie  afişate la loc vizibil pentru informarea turistului. Am mai observat şi alte situaţii: la obiective precum  Furnalul de la Govăjdia, Satul Alunu             (absolut părăsit), Biserica veche de la Ruda  (în loc să fie refăcută cum a fost  ea odinioară, s-au turnat nişte pereţi de beton.) Oamenii vin , văd şi se miră cum s-a putut concepe aşa ceva. Domnule Preşedinte vă rog să verificaţi prin organele de resort veridicitatea celor afirmate de mine şi să dispuneţi măsurile ce le credeţi de cuviinţă pentru a îndrepta ce este de îndreptat şi a sprijini promovarea acestei zone de vis. Menţionez că Asociaţia Veteranmont Romania este dispusă să contribuie prin acţiuni de voluntariat  la rezolvarea oricăror acţiuni menite să promoveze turismul şi să conserve ce merită păstrat pentru generaţiile viitoare” – scrie președintele „Veteranmont” în epistola sa către președintele Mircea Bobora.

Colaborări cu personalităţi hunedorene

Asociaţia „Veteranmont” a fost înfiinţată în anul 2002 și este structurată pe nouă centre zonale regionale, corespunzătoare celor nouă regiuni istorice ale României. Judeţul Hunedoara este inclus în „Centrul Zonal Regional Ardeal”. Asociația colaborează pe bază de parteneriat cu o serie de instituții și personalități implicate în viața publică hunedoreană. În parteneriat cu Primăria Municipiului Petroșani, asociația a înfiinţat Muzeul Turismului Montan din România. De asemenea Asociația „Veteranmont” colaborează cu o serie de personalități hunedorene cum ar fi  Nicolae Joanu, Profesorul Ioan Sicoe, Imre Szuhanek, custodele Peşterii Bolii, și mulți alții.