glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Veşti bune pentru crescătorii de animale. Crescătorii de păsări şi porci vor putea beneficia de sprijin financiar pentru bunăstarea animalelor

Crescătorii de păsări şi porci din judeţul Hunedoara au o nouă oportunitate de a beneficia de un sprijin financiar pentru realizarea unor producţii competitive şi de înaltă calitate. Acest lucru va fi posibil prin deschiderea unei noi sesiuni de depunere a cererilor de ajutor financiar pentru Măsura 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor (suine şi păsări).

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va deschide în perioada următoare o nouă sesiune de depunere a cererilor de ajutor financiar pentru Măsura 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor (suine şi păsări). Sprijinul se va acorda doar pentru angajamente voluntare luate de fermieri care depăşesc cerinţele minime impuse pentru bunăstarea animalelor (suine şi păsări). În cadrul angajamentelor încheiate, beneficiarii vor trebui să respecte şi standardele de eco-condiţionalitate (SMR) aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul acesteia. Potrivit reprezentanţilor MADR, în cadrul acestei măsuri, este exclus sprijinul pentru investiţii. Beneficiarii eligibili sunt exploataţiile comerciale din sectorul de creştere a porcinelor şi a păsărilor autorizate sanitar-veterinar şi exploataţiile comerciale de tip A, specifice sectorului de creştere a porcinelor, care îşi asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor, în conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005.

Este o nouă oportunitate pentru crescătorii de animale să beneficieze de acest sprijin financiar important pentru realizarea unor producţii competitive şi de înaltă calitate. În toată această perioadă am căutat soluţii pentru a identifica resursele financiare necesare şi mă bucur că astfel reuşim să răspundem la solicitările fermierilor şi să oferim din nou o măsură de sprijin, care s-a bucurat de un real succes”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Plafon suplimentat pentru această măsură

Plafonul alocat acestei măsuri a fost suplimentat prin decizia Comisiei Europene la sfârşitul lunii noiembrie 2013, fiind în prezent de 372.88 milioane de euro, aferent cererilor depuse începând cu anul 2012 şi până la sfârşitul actualei perioade de programare. În luna decembrie 2013 au fost efectuate plăţile pentru cererile depuse în sesiunea I – pachetul a) – porcine, în valoare de 312.241.127 lei (70.253.375 euro).

În ceea ce priveşte plata pentru pachetul b) – păsări, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) estimează că plăţile se vor efectua în perioada aprilie – mai 2014, pentru prima sesiune de depunere, valoarea estimată a acestora fiind de 80 milioane de euro.

Loading...