glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

VeloCity doar pe hârtie. Operațiunea „Borduriada” îi înfurie pe deveni. Chiar și pe bicicliști

„Nu era nevoie să spargă totul, ca să cheltuie alți bani!”. Asta spun majoritatea devenilor care locuiesc în apropierea ștrandului, din Deva, și care sunt extrem de nemulțumiți de lucrările pentru construcția pistei de biciclete. Oamenii spun că ar fi fost mult mai bine și mai util ca pista să fie marcată fie pe șosea, fie pe trotuar, și să nu fie stricate toate locurile de parcare din zonă, iar actualul trotuar să fie spart.

În Germania, nicio pistă de bicicliști nu este delimitată de borduri. Toate spațiile destinate bicicliștilor sunt amenajate fie pe trotuar, fie pe carosabil, însă la construcția lor nu au fost folosite borduri. Nemții folosesc doar vopsea, cu care delimitează zona pentru bicicliști. La Deva însă, pentru construcția unei piste de biciclete este nevoie de peste 2.300.000 de lei, bani de la Uniunea Europeană. Suma este necesară, spun reprezentanții Primăriei, pentru realizarea unei piste de bicicliști de la intersecţia Căii Zarandului cu Bulevardul Iuliu Maniu, până la intersecţia Căii Zarandului cu strada Nicolae Bălcescu, adică o lungime totală de nici doi kilometri. Lucrările au început, iar Velo City promis de primarul Petru Mărginean e departe de a fi realizat. Singurul lucru care a reușit edilul să îl facă, a fost să îi înfurie pe deveni. „Nu mai putem! Nu mai avem locuri de parcare, peste tot e numai praf, de gălăgie nici nu mai vorbesc. Au spart trotuarul bun, au distrus locurile de parcare pe care le-a făcut fostul primar, și acum pun borduri ca să delimiteze pista de bicicliști! Păi de asta aveam noi nevoie? Unde s-a mai văzut pistă de biciclete, făcută cu borduri? <Borduriada> lui Videanu s-a mutat la Deva și s-a transformat în <Borduriada> lui Mărginean… Trebuia să mai cheltuie bani pe ceva”, spune Aurel S., un devean care locuiește în apropierea ștrandului. „Eu sunt biciclist și mereu circul cu bicicleta, dar nu văd rostul acestor lucrări. Parcă construiesc ceva enorm, nu o pistă de biciclete. Puteau să dea cu vopsea, și totul era bine, ca în țările civilizate, dar noi suntem mai cu moț”, a declarat Ionuț, un tânăr care locuiește în Deva.

Primăria Deva: „Nu avem nicio plângere”

La Primăria Deva, așa cum ne-am obișnuit, nu e nicio problemă. Reprezentanții instituției susțin ca nimeni nu a sesizat că e nemulțumit de lucrările efectuate pe Calea Zarandului. „Nu am primit nicio sesizare legat de lucrări, nicio nemulțumire scrisă. Toți devenii au fost înștiințați, prin intermediul presei, despre proiect, la momentul demarării lui, și nimeni nu a spus că e nemulțumit”, a declarat Monica Voinescu, consilier Cabinet Primar, din Primăria Deva. Și, dacă nimeni nu a sesizat că e nemulțumit, înseamnă că toți sunt mulțumiți. Asta ar fi logica unei administrații locale, reprezentată de un edil care le spunea, mai ieri, devenilor, că „e șantier, să circule pe unde pot, eu nu am ce să le fac”.