glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Vechi meşteşuguri populare au fost prezentate la Obârşa

Satul Obârşa a găzduit cea de a XVI – a ediţie a „Sărbătorii meşterilor populari din ţara Zarandului”, care reprezintă un simbol al comunei Tomeşti. Prilej cu care s-au adunat laolată puţinii meşteri olari, dogari şi lingurari care se mai îndeletnicesc cu astfel de meşteşuguri din comuna Tomeşti şi satele din jur.

Vechile meşteşuguri sunt aproape pe cale de dispariţie, de la an la an artiştii care îşi expun creaţiile pe platoul „La lacuri” din satul Obârşa sunt din ce în ce mai puţini. „Mie îmi place să spun că zona noastră este leagănul meşteşugurilor tradiţionale, dar din păcate multe dintre ele e posibil să se piardă cu timpul. Este trist ceea ce spun dar în urmă cu câţiva ani meşterii populari care participau la sărbătoare erau în jur de 50-60, în momentul de faţă abia avem opt meşteri populari prezenţi, din cauză că olarii, dogarii şi lingurarii de la noi sunt deja bătrâni, iar tineretul nu mai este interesat de tradiţii şi obiceiuri”, a explicat primarul comunei Tomeşti, Tiberiu Octavian Tămaş.

Olăritul un meşteşug pe cale de dispariţie

Olăritul un meşteşug transmis din generaţie în generaţie este acum în pericol să rămână fără ucenici. Cel mai în vârstă participant la sărbătoare este un olar în vârstă de 82 de ani, pentru care meşteşugul olăritului reprezintă principala sursă de venit. „Am început să lucrez de la 15 ani, tatăl meu a fost olar, bunicul meu a fost olar, de când m-am născut am stat lângă roată. Din asta am trăit până acum, dar acum nu prea mai pot lucra. Oalele ca să iasă bine trebuie să ai atenţie pentru ele, pe mine mâinile nu prea mă mai ajută şi mi-e mai greu să le fac”, explică meşterul olar, Petru Nedea.
Deşi cei mai mulţi meşteşugari prezenţi fac parte din breslea olarilor, nici unul dintre meşteşugari nu a reuşit să transmită pasiunea pentru olărit generaţiilor mai tinere. Acest fapt reprezintă o mare dezamăgire pentru meşteri.

Dogarii nu au lipsit de la expoziţie

Dogăritul nu este tocmai un meşteşug uşor. La un butoiaş de cinci litrii meşterul lucrează o zi întreagă, fiind nevoie de multă migală şi pricepere pentru a-l realiza. Dacă olarii nu se bucură de trecere printre generaţiile mai tinere, dogăritul este o îndeletnicire care se bucură de atenţia tinerilor. „În fiecare vară vin în practică la noi copii de la liceul de arte plastice din Deva, pentru a învăţa meşteşugul dogăritului”, susţine dogarul, Cornel Banciu. Lipsa unei pieţe de desfacere destinată exclusiv obiectelor tradiţionale reprezintă o mare piedică în promovarea acestora şi mai mult decât atât meşterii populari sunt mâhniţi din pricina faptului că speculanţii le oferă preţuri modice pe produse, ca mai apoi să le vândă la preţuri mult mai mari. „Este nevoie de crearea unui spaţiu de desfacere exclusiv pentru obiectele tradiţionale, unde să poată fi promovate şi comercializate acestea. În lipsa lor, noi asudăm îndelung la crearea lor şi alţii vin le cumpără de la noi cu preţuri de nimic, şi apoi fac bani frumoşi pe munca noastră”, a explicat meşterul dogar, Dorel Banciu.