glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Vânzoleală mare în politica locală: Ridzi trece la PNL, iar Mircia Muntean negociază cu UNPR

PNL Hunedoara consemnează o „lovitură strategică” prin revenirea lui Tiberiu Iacob- Ridzi, primarul Petroşaniului, în formaţiunea de dreapta. UNPR încearcă să compenseze pierderea prin atragerea lui Mircia Muntean.

Organizaţia judeţeană a PNL Hunedoara a anunţat ieri că Tiberiu Iacob – Ridzi a devenit membru PNL şi că acesta va fi candidatul partidului pentru Primăria Petroşani, pe 5 iunie. Reacţia preşedintelui UNPR Hunedoara, senatorul Haralambie Vochiţoiu, a fost destul de virulentă: „Îmi lasă un gust amar acest eveniment. Şi eu şi electoratul din Petroşani ne simţim păcăliţi. E o mutare neinspirată a lui Tiberiu Iacob – Ridzi care-i va aduce mai repede sfârşitul carierei politice. Electoratul a fost foarte înţelegător cu el şi cu familia lui. L-am întrebat dacă am greşit noi cu ceva şi mi-a spus că nu are nimic să ne reproşeze. Mi-e teamă că, la mijloc, să nu fie cumva vorba şi de anumite vulnerabilităţi pe care cei din PNL să le fi exploatat la maximum, pentru că mi-a lăsat impresia că pleacă de bunăvoie şi silit de împrejurări. Valea Jiului are nevoie de măsuri de solidaritate, soluţii pe care doar PSD şi UNPR le pot oferi”, declară Vochiţoiu.

Ridzi: „Exclus să mă fi şantajat cineva”

Primarul Petroşaniului, spune că a decis să treacă la PNL după ce s-a consultat cu consilierii săi, dar şi datorită înclinaţiei sale spre politicile de centru-dreapta. Cu trei ani în urmă, Ridzi s-a retras de la conducerea PD-L nemulţumit fiind de colegii săi de atunci din partidul amintit, oameni cu care se va reîntâlni în PNL. „Atunci au fost alte circumstanţe şi o altă conducere a partidului. Din punctul meu de vedere soluţia cea mai bună pentru Valea Jiului şi Petroşani este PNL. Un alt motiv al deciziei este şi structura mea interioară, ca om politic. Exclus să mă fi şantajat cineva cu ceva să iau o asemenea decizie. Pur şi simplu sunt convins că împreună cu domnii Adrian David, Bogdan Ţîmpău şi Dorin Gligor putem construi o organizaţie liberală şi mai puternică. În ce priveşte indulgenţa acordată mie de către electorat, nu vreau să fiu răutăcios, dar nu cred că domnul Vochiţoiu este în măsură să vorbească despre aşa ceva”.

David: „Noi nu facem racolări”

Coordonatorul PNL pentru zona Văii Jiului, Adrian David (preşedinte al CJ Hunedoara), spune că trecerea lui Ridzi în rândurile liberalilor s-a petrecut ca rezultat al unei dorinţe comune: „Noi nu facem racolări de resurse umane. Nu ne-am străduit să-l convingem pe domnul Ridzi să facă acest pas. A fost o voinţă comună. Ambele părţi au ales această soluţie pentru că este cea mai bună pentru comunitatea din Petroşani şi nu numai. E clar că Valea Jiului va avea nevoie de o atenţie specială în perioada următoare, mai ales din cauza evoluţiei CEH. Dacă domnul Vochiţoiu spune că doar soluţiile de stânga sunt posibile pentru Valea Jiului, îmi pare rău că n-au avut timp vreme de patru ani ca să le şi aplice. Încă port fluturaşul de campanie al domnului Vochiţoiu şi aştept ocazia în care să ne spună punct cu punct ce a reuşit să facă. Nu răspund la aluziile privind un şantaj. Noi construim, nu demolăm”.

Pleacă Ridzi, vine Mircia?

Odată cu semnarea protocolului de colaborare PNL – PSRO, se intensifică zvonurile privind (încă) un transfer politic al lui Mircia Muntean de la un partid la altul. După ce a trecut în toamna lui 2015 din PSD la PSRO, dezamăgit că pesediştii nu i-au susţinut clar candidatura, Mircia Muntean ar fi nemulţumit acum de înţelegerea dintre partidul lui Geoană (care a anunţat că-l va susţine în cursa pentru postul de primar al Devei) şi ar dori să plece. Muntean a negat zvonul şi duminică, dar şi ieri: „Nu e vorba de nicio plecare a mea la UNPR”. În schimb Haralambie Vochiţoiu a declarat că nu doreşte să discute acest subiect. Surse din cadrul UNPR spun că există negocieri intense între reprezentanţii acestui partid şi Mircia Muntean.