glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Valeriu Butulescu – Perenitatea aforismului

Marile personalități ale județului Hunedoara, în orice domeniu s-au afirmat, se află în permanență în atenția Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva care, la împlinirea unor frumoase vârste, le oferă o biobibliografie realizată cu profesionalism, cu migală, dar și cu un puternic sentiment de prețuire. Una dintre personalitățile marcante ale județului Hunedoara, personalitate căreia biblioteca i-a realizat o biobibliografie, este scriitorul Valeriu Butulescu, nume binecunoscut de către iubitorii de cultură din județ și din țară. 

Astfel, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 16 aprilie 2018, în Sala de Marmură a Primăriei Municipiului Petroșani, un eveniment cultural prilejuit de sărbătorirea poetului, traducătorului, publicistului Valeriu Butulescu la împlinirea a 65 de ani. „Ne-a făcut o mare plăcere să-i urăm și să-i cântăm <La mulți ani!> împreună cu Corala <Sargeția>, sub bagheta dirijorului Nicolae Icobescu, care la finalul evenimentului a susținut un moment muzical. În semn de prețuire și recunoștință, Biblioteca Județeană <Ovid Densusianu> Hunedoara-Deva i-a acordat domnului Valeriu Butulescu o Diplomă de Excelență pentru întreaga sa creație și activitate literară. Cu acest prilej, Biblioteca Județeană i-a dăruit biobibliografia cu titlul <Valeriu Butulescu – Perenitatea aforismului>. Această biobibliografie oferă în detaliu cele mai importante informații legate de viața și creația literară a scriitorului, aprecierile de care se bucură opera sa în țară și în lume”, a declarat managerul Bibliotecii Județene, Sebastian Bara.

Nume binecunoscut în literatura română contemporană, Valeriu Butulescu este unul dintre cei mai importanți autori de aforisme din România și autorul român tradus în peste 50 de limbi, jucând rolul unui adevărat ambasador al României.

Apreciat de criticii literari

Aceste aforisme semnate Valeriu Butulescu se bucură de aprecierea unor nume sonore ale criticii literare, de la Alex. Ștefănescu la Cornel Moraru, de la Radu Ciobanu la Adrian Păunescu, de la Daniela Crăsnaru la Dumitru Hurubă și înșiruirea nu se oprește aici. La aceștia trebuie să adăugăm și zeci de nume de critici literari și scriitori din țările în care volumele lui Valeriu Butulescu s-au bucurat de un mare succes. „Ca autor de aforisme, dar și ca dramaturg și traducător, Valeriu Butulescu și-a atras aprecierea colegilor de breaslă și a criticilor literari, precum și admirația unui public avid de texte de bună calitate care să vină cu răspunsuri la numeroasele întrebări pe care ni le adresează viața în fiecare zi. Valeriu Butulescu știe să pătrundă în sufletul fiecărui cititor, știe să descifreze înțelesurile ascunse ale cuvintelor pe care le mânuiește cu o măiestrie demnă de toată admirația. Este un spirit veșnic iscoditor, observator lucid și atent al peisajului cultural, social și politic al țării, adevărat intelectual care își pune întrebări legate de realitatea înconjurătoare și caută în permanență răspunsuri, soluții”, a mai spus managerul Bibliotecii Județene, Sebastian Bara.