glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Urşii supun Guvernul la cheltuieli suplimentare. Subtraversările de pe autostrada Lugoj-Deva vor costa peste 30 de milioane de euro

Tronsonul de autostradă Lugoj-Deva a fost pentru o scurtă perioadă în impas. Avizul de mediu nu a putut fi acordat din cauză că proiectul de construcţie a şoselei de mare viteză nu prevedea subtraversări pentru urşi. După mai multe runde de dezbateri publice şi modificări ale proiectului, urşii vor avea şi ei parte de pasaje de trecere… piperate.

Subtraversările pentru urşi care vor fi construite pe tronsonul de autostradă Lugoj-Deva vor costa Guvernul între 30 şi 32 de milioane de euro, a declarat premierul Victor Ponta, citat de mediafax. Prim-ministrul a mai precizat şi faptul că a fost obţinut şi avizul de mediu. “S-a dat avizul de mediu. Pentru cunoştinţa dumneavoastră, o să ne coste vreo 30 de milioane de euro subtraversările pentru urşi. Dumneavoastră puteţi să zâmbiţi, eu nu pot să zâmbesc, dar asta e realitatea. Da, trebuie să facem nişte subtraversări, costă vreo 30, 32 de milioane de euro toate acele lucrări”, a mai spus Ponta. În luna septembrie, Ponta a declarat că tronsonul de autostradă din regiunea Deva, finanţat din fonduri UE, nu poate fi făcut pentru că nu are aviz de mediu, deoarece nu s-a luat în calcul proiectarea unei subtraversări ecologice pentru urşi.

Autostrada Lugoj-Deva, la primul lot finalizat

Primul lot al tronsonului de autostradă Lugoj-Deva a fost inaugurat înainte de Crăciun. Şoseaua de mare viteză are o lungime de 27 de kilometri şi a fost dată în folosinţă cu o întârziere de nouă luni. Accesul pe autostradă se face direct de pe DJ 609 A, în dreptul localităţilor Şanoviţa şi Chizătău, judeţul Timiş. După primii zece kilometri este amplasat primul nod rutier, în dreptul localităţii Balinţ, care face legătura cu centura ocolitoare a municipiului Lugoj. Ieşirea de pe autostradă se face pe DN 68 A, care leagă oraşul Făget din judeţul Timiş şi municipiul Deva din judeţul Hunedoara. Primul lot al autostrăzii Lugoj – Deva a fost construit de consorţiul Tirrena Scavi-Societa Italiana per Condotte d’Acqua- Cossi Construzioni, valoarea investiţiei fiind de 681.040.913,98 lei, la care se adaugă TVA.